Direct door naar content
Houd je hersenen lenig door te dansen!  afbeelding nieuwsbericht

Houd je hersenen lenig door te dansen!

28 april 2023

Bij sport voor je hersenen denk je waarschijnlijk vooral aan denksporten als schaken, dammen of het oplossen van kruiswoordpuzzels. Dat zijn zeker activiteiten waarbij je je hersenen flink moet laten kraken. Maar wist je dat je je brein ook op andere manieren lenig kunt houden? Bijvoorbeeld door te dansen!

Iedereen kan dansen: of je nu in een rolstoel zit, een prothese hebt of een verstandelijke beperking. Er is altijd een dansvorm te vinden die bij jou mogelijkheden past. Dat kun je bij een dansschool uitvinden, maar ook gewoon thuis met de Uniek Sporten app. Met de (rolstoel)dansvideo’s in de app kun je al lekker aan de slag en de voordelen van dans in je eigen omgeving ervaren.

Sterker lichaam

Als we naar die voordelen van dansen kijken dan kunnen we tot een hele lijst komen. Het is om te beginnen gewoon ook voor je lichaam lekker om op muziek te bewegen. Je lichaam komt zo even los uit de houding waar we nu eenmaal veel in zitten. Daar worden je spieren en botten ook nog eens steker van!

Ontwikkel je hersenen

Dans doet zoals hierboven al staat ook veel je hersenen. Zeker als je nieuwe dansbewegingen of choreografieën gaat aanleren gebeurt er van alles. Je brein moet dan moeite doen om je lichaam aan te sturen en alle bewegingen te onthouden. En precies door die moeite ontwikkel je je hersenen verder.

Erik Scherder, de bekende hoogleraar neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, legde dit idee al eens uit in een interview wat het leren van nieuwe dingen met je hersenen doet. “Dat is de prikkel voor je hersenen waardoor je denkt: ik kan meer en dat kan ook weer invloed hebben op meer gebieden. Dat kan ook nog eens een heel fijn geluksgevoel geven: ik zit niet meer aan de kant te kijken hoe een ander beweegt, maar ik doe zelf mee!”

Probeer het uit!

Dus wat houd je nog tegen? Probeer het eens uit met de Uniek Sporten app. De onderstaande dansvideo is niet heel erg ingewikkeld en gelijk een mooie eerste stap naar veel meer nieuwe dansmoves!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: