Direct door naar content
Sport van de week: Tai Chi en Chi Kung afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Tai Chi en Chi Kung

08 juni 2023

Je kunt veel meer dan je denkt met een beperking of chronische aandoening! Dat geldt zeker op sportgebied: er is zoveel mogelijk dat je waarschijnlijk niet eens alle aangepaste sporten kent. Soms moet je daarom even op een sport gewezen worden die zomaar eens helemaal bij jou kan passen. Daarom lichten we regelmatig een sport uit die perfect is om te gaan doen met een beperking. Deze week: Tai Chi en Chi Kung.

Tai Chi en Chi Kung zijn Chinese gevechtskunsten, maar denk bij deze sporten zeker niet aan stoten en trappen. Het gaat hierbij om energie, en dat is ook precies de betekenis van het Chinese woord ‘Chi’. De twee vormen hebben veel overeenkomsten en ook verschillen. Als je op zoek bent naar een activiteit die zorgt voor ontspanning dan zul je in de trage bewegingen van Tai Chi en Chi Kung vinden wat je zoekt.

Tai Chi

Van oorsprong is Tai Chi een Martial Arts-vorm die vooral gericht is op zelfverdediging. Het idee daarbij is dat je je energie als ‘wapen’ gebruikt. Daar komt veel meer bij kijken dan een paar bewegingen onder de knie krijgen. Met behulp van onder andere mediatie leer je bewust te worden van je lichaam en de energie die daardoor stroomt. Dat is een heel proces waar je ook door leert om dieper te ontspannen, je zal ook merken dat je meer energie krijgt: je kunt meer aan. Tai Chi kan trouwens heel goed vanuit een rolstoel worden beoefend, kijk maar naar dit filmpje:

Chi Kung

Chi Kung of Qigong (dat is hetzelfde) is een oudere vorm, waar Tai Chi uit is voortgekomen. Chi Kung staat voor 'werken met energie'. Het wordt ook wel 'energietraining' genoemd. Anders dan bij Tai Chi is deze vorm veel gemakkelijker te leren doordat het veel meer gaat om het uitvoeren van stille lichaamshoudingen. Dat kunnen ook hele kleine bewegingen met alleen je handen zijn. Er zijn zelfs oefeningen waarbij je helemaal niet hoeft te bewegen en meer met je ademhaling bezig bent.

Rust in je hoofd

Doordat je Chi Kung sneller kunt leren heb je ook sneller profijt van voordelen als beter slapen, rust in je hoofd, en meer energie. Een ander voordeel ten opzichte van Tai Chi is dat je het makkelijker in een druk dagelijks leven valt in te passen.

Voor iedereen

Chi Kung kan eigenlijk altijd en overal. En niet onbelangrijk: iedereen kan het. Chi Kung wordt net als Tai Chi meestal staand gedaan, maar dat is echt niet altijd nodig. Veel oefeningen kunnen zittend (dus ook in een rolstoel!) of zelfs liggend. Je kunt altijd oefeningen aanpassen naar jouw mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld door een amputatie een arm of een been mist kun je een alternatief bedenken voor een arm of beenbeweging. Het gaat in ieder geval niet om alles zo perfect mogelijk uit te voeren: bewust zijn van je bewegingen en ademhaling is het belangrijkste. Je zal dan ook eerder doorkrijgen als je een bepaalde spanning in je lichaam vasthoudt. Dat gaat ook over het laten stromen van de energie door je lichaam.

Dat klinkt misschien wat vaag, maar als je na een serie oefeningen helemaal ontspannen bent voel je wel wat daar mee wordt bedoeld. Door Chi Kung en Tai Chi kun jij de hele wereld aan!

Wil je meer weten over deze interessante vechtkunsten? Ga dan naar de pagina's van Tai Chi en Chi Kung voor alle informatie. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: