Direct door naar content
Het Uniek Sporten Uitleen-stokje wordt doorgegeven! afbeelding nieuwsbericht

Het Uniek Sporten Uitleen-stokje wordt doorgegeven!

09 juni 2023

Een sporthulpmiddel lenen om een nieuwe aangepaste sport uit te proberen? Dat kan met Uniek Sporten Uitleen. Dankzij deze service van Fonds Gehandicaptensport in samenwerking met Welzorg kun je vrijblijvend een handbike, sportrolstoel of framerunner uitproberen. Dit is al in een groot deel van Nederland mogelijk: de landelijke dekking zit op 80%. En daar komen steeds weer regio’s bij. Nikki Hakkesteegt van Team Sportservice bedacht een creatieve manier om langs de zes gemeenten te gaan die sinds kort zijn aangesloten bij Uitleen.

Nikki heeft zich als Regiocoördinator Aangepast Sporten Amstel- en Meerlanden bij Team Sportservice de afgelopen tijd ingezet om Uniek Sporten Uitleen in haar regio ook op de agenda te krijgen. Door haar rol als aanjager zijn in één klap zes nieuwe gemeenten aangesloten: Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Diemen. Ze legt uit waarom het zo belangrijk is dat deze gemeenten in de buurt van Amsterdam nu gezamenlijk zijn aangehaakt. “We hebben gezien dat een inwoner uit Amstelveen die in Amsterdam sport een aanvraag deed voor een leen handbike, maar dat ging niet omdat hij in Amstelveen woont. Terwijl zijn teamgenoten dat wel lukt omdat in Amsterdam wél Uitleen wordt aangeboden. Die verschillen tussen gemeenten wil je niet hebben. In deze regio heb je nu eenmaal ook snel dat mensen buiten de eigen gemeentegrens gaan sporten, daarom vond ik het ook belangrijk dat deze zes gemeenten tegelijk zouden instappen.”

Estafettestokje

Als kick-off bedacht Nikki een mooie actie om zowel Uitleen als het aangepaste sporten in algemene zin even goed op de kaart te zetten. Ze heeft een Uniek Sporten-Uitleen estafettestokje gemaakt en daarmee gaat ze samen met een sporter met een beperking uit de betreffende gemeente langs de zes sportwethouders. “Het stokje wordt zo steeds doorgegeven aan de volgende gemeente zodat we uiteindelijk alles zes gemeenten hebben gehad. Dan is de cirkel rond en dat laat wat mij betreft ook de kracht van het samenwerkingsverband zien.”

Iedereen moet kunnen sporten

De sporter met een beperking kan zo ook zijn verhaal doen, merkt Nikki. “Het is voor ons ook een mooie kans om in gesprek te komen met zo’n wethouder.” Toprolstoeltennisser en inwoner van Aalsmeer Ruben Spaargaren kon bijvoorbeeld aan wethouder Bart Kabout goed het belang van goede sporthulpmiddelen uitleggen. Wethouder Kabout liet daarna ook weten helemaal achter de doelstelling van Uniek Sporten te staan. “Als gemeente Aalsmeer vinden wij het heel belangrijk dat echt iedereen kan sporten en dat er geen beperkingen zijn, ook al heb je zelf misschien een beperking. Dat alle drempels die je wellicht ervaart, dat we die helpen weg te nemen. Of het nou is op recreatief niveau, of zoals Ruben op topsport niveau, dat willen wij als gemeente heel graag ondersteunen.”

Laagdrempelig proberen

Deze estafette is het startsignaal, de vervolgstap is dat Uniek Sporten Uitleen ook bekend wordt bij sporters, fysio’s, revalidatiecentra, wmo en sportaanbieders. Nikki legt daarom nog even nog even de voordelen van Uitleen uit. “Goed materiaal is superbelangrijk om je sport goed te beoefenen. Het luistert bij sporters met een beperking ook best nauw. Het belangrijkste voordeel van Uitleen vind ik dat het drempelverlagend werkt, zeker als je nog niet sport. Als je kosteloos wat kunt lenen dan is de drempel wat lager dan dat je eerst een hulpmiddel moet aanschaffen via de WMO. Op deze manier kunnen mensen aan een sport proeven en als de sport iets is dan kun je alsnog een aanvraag doen. Het is voor trainers bij verenigingen ook belangrijk dat ze van Uitleen afweten, want zij kunnen sporters die bijvoorbeeld Framerunning willen uitproberen ook wijzen op deze uitleenservice.”

Wil je meer weten over Uniek Sporten Uitleen en de mogelijkheden in jouw regio? Ga dan naar Uniek Sporten Uitleen.

Foto: Ruben Spaargaren geeft het estafettestokje door aan wethouder Bart Kabout van de gemeente Aalsmeer in het bijzijn van Nikki Hakkesteegt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: