Direct door naar content
Ontdek de onderwaterwereld met deze VR-duikbril afbeelding nieuwsbericht

Ontdek de onderwaterwereld met deze VR-duikbril

22 juni 2023

Stel je voor: je neemt een duik nemen in het zwembad met tegeltjes, zwarte lijnen en een trapje. En toch zie je een hele onderwaterwereld met vissen, planten en koraal. Dat kan dankzij een speciale Virtual Reality (VR) duikbril waar de eerste testen al mee zijn gedaan. Deze duikbril zorgt voor een unieke beleving, die volgens de ontwikkelaars niet alleen leuk is: het zorgt ook voor allerlei positieve effecten bij mensen met een (meervoudige) beperking. Dit bijzondere project is mede tot stand gekomen met steun van een crowdfundingcampagne via Uniek Sporten.

De VR-Duikbril is bedacht door Michael de Ridder, Kick Willemsen en Jeroen van Silfhout. Michael kan bij bij de ontwikkeling van de bril gebruikmaken van zijn 25 jaar ervaring in de gehandicaptenzorg. De DreamDiVR zien zij namelijk ook als een oplossing in therapeutische programma’s. Met de bril kijk je niet door gewoon glas naar de bodem van het zwembad, maar je krijgt filmpjes te zien van een hele andere onderwaterwereld. Op het apparaat zijn nu vier van dat soort filmpjes af te spelen. Het gaat dan om activerende en rustgevende video’s die passen in de behandeling van kinderen en volwassen met lichamelijke en of verstandelijke beperkingen.

Leuk en gezond

In het blad Onderwatersportlegt legt Michael het bijzondere effect van de duikbril uit. “Het gaat om unieke belevingen voor mensen met een (meervoudige) beperking die weinig reiservaring, maar veel ontwikkelingsmogelijkheden hebben. Onder begeleiding ervaren zij nieuwe werelden, terwijl ze ongemerkt aan therapeutische doelen werken. En zo is DreamDiVR niet alleen leuk, maar ook een zorgproduct voor een betere gezondheid, meer vitaliteit en stressvermindering.”

Totaalervaring

De duikbril biedt ontspanning en daagt tegelijkertijd uit om meer te bewegen. “Vanuit de verwondering, verbazing en de kalmerende effecten kun je bovendien echt contact maken. Niet alleen het beeld prikkelt, maar meerdere zintuigen worden geactiveerd. Bijvoorbeeld met speciale audiotracks, en natuurlijk met de warmte van het water en de druk op de huid. Dat draagt allemaal bij aan de totaalervaring.”

Voor iedereen

Met de VR-duikbril gaat voor heel veel mensen een hele onderwaterwereld open, zegt Michael in het interview. “Met de VR-duikbril van DreamDiVR is de onderwaterbeleving voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Bovendien zijn de effecten voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking bijzonder positief. Zij bewegen meer, leren nieuwe vaardigheden en maken echt contact. De wereld onder het wateroppervlak is een compleet nieuwe ervaring, voor jong en oud.”

Benieuwd naar die beleving? Kijk dan naar dit fimpje voor een korte impressie:

Ga voor meer informatie naar www.dreamdivr.nl

Dit bijzondere project is mede mogelijk gemaakt door steun vanuit een crowdfunding campagne die de ontwikkelaars zelf hebben opgezet. Heb je ook een project waar nog financiële steun voor nodig is? Ga dan naar crowdfunding voor de mogelijkheden. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: