Direct door naar content
Sport van de week: klimmen afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: klimmen

22 juni 2023

Je kunt veel meer dan je denkt met een beperking of chronische aandoening! Zeker in de wereld van sport en bewegen valt voor jou waarschijnlijk nog veel te ontdekken. Wij helpen je graag bij het zoeken naar jouw ideale sport, want soms moet je net even op een idee gebracht worden. Daarom lichten we regelmatig een sport uit die perfect is om te gaan doen met een beperking. Deze week: klimmen

Klimmen is nu echt zo’n sport waar veel sporters met een beperking niet als eerste aan denken. Want kan dat wel? Zoals bij veel sporten is daar het antwoord duidelijk op: dat kan zeker en het kan ook nog eens superleuk zijn. Door alle mogelijke aanpassingen kun je met allerlei beperkingen klimmen in een boulder- of klimhal. Soms hoef je niet eens iets aan te passen en kun je zo omhoog.

Inclusieve sport

De klimsport staat bekend als een inclusieve wereld waar iedereen elkaar accepteert. Als je daar in een rolstoel of met een prothese aankomt, word je dus niet gek aangekeken. Iedereen is welkom en je zal ook snel worden geholpen om deze sport optimaal te beleven.

Veilig

Lijkt het je toch een beetje spannend om in zo’n hal te gaan klimmen? Dan is het goed om te weten dat het een hele veilige sport is door alle bestaande protocollen. Zo klim je altijd met iemand die beneden staat die jou zekert. Op die manier zit je aan een touw vast en kan er niks gebeuren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je naar beneden valt.

Klimmen met visuele beperking

Wist je dat klimmen zelfs wordt beoefend door mensen met een visuele beperking? De Britse klimmer Matthew Shifrin doet het klimmen op een bijzondere manier. Hij pakt de grepen op de tast en weet zichzelf zo naar boven te krijgen. De route op zo’n wand stippelt hij uit met behulp van Lego. Dat geeft hem een enorm gevoel van vrijheid. “Als ik klim dan is er alleen ik, de gids op de grond en de muur. Het is gewoon even niks.”

Bij jou in de buurt

Bij de verschillende klimhallen worden regelmatig open trainingen georganiseerd voor klimmers met een beperking. Dat is een ideale gelegenheid om kennis te maken met deze gave sport. Wil je meer weten over klimmen? Kijk dan op de pagina over klimmen voor alle info en locaties bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: