Direct door naar content
Zon, zee en een toegankelijk strand! afbeelding nieuwsbericht

Zon, zee en een toegankelijk strand!

17 juli 2023

Met zomers weer gaan we met zijn allen naar het strand om even lekker in de zon te bakken of om af te koelen in de zee. Ook als je in een rolstoel zit kun je van zo’n dagje strand genieten. Steeds meer stranden worden namelijk rolstoeltoegankelijk gemaakt!

Als je naar het strand wil als je in een rolstoel zit dan moet je met net wat meer zaken rekening houden. Zijn er parkeerplekken dicht bij het strand? Kun je gebruikmaken van aangepaste toiletten en zijn er strandrolstoelen aanwezig om door het zand te komen? Pia Hendriks is al jaren bezig om dit soort punten van Nederlandse stranden in kaart te brengen.

Vooruitgang

Pia zit zelf in een rolstoel en heeft als missie dat alle Nederlandse stranden toegankelijk worden voor rolstoelers. Voor haar overzicht onderhoudt ze contacten met leveranciers van strandrolstoelen en doet ze navraag bij de verkeersbureaus in de buurt, reddingsbrigades, strandwachten en plaatselijke gehandicaptenorganisaties. Inmiddels is Hendriks al geruime tijd bezig met het opstellen en optimaliseren van haar overzicht. Zij ziet ook al vooruitgang, zegt ze in een interview met De Zonnebloem. “Gemeenten en paviljoenhouders denken na over de toegankelijkheid van het strand voor mensen in een rolstoel.”

‘Er kan heel veel’

Ze gaat ook graag zelf op verschillende plekken kijken. Maar ook omdat ze het strand heerlijk vindt. Dat kan ze iedereen trouwens ook aanraden. “Je wordt er vrolijk van. Het is misschien niet overal perfect, maar een dagje naar zee geeft echt meerwaarde aan je leven. Met je eigen rolstoel door het zand gaat niet. Maar er kan heel veel wel. Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen jaren heel veel elektrische strandrolstoelen bijgekomen. Daarmee kom je overal.”

Met je rolstoel tot aan het water

Wat ook een positieve ontwikkeling is volgens strandwatcher Pia: matten waarover je met je eigen rolstoel tot aan het water kunt rijden. Ze heeft die al gezien in Vlissingen, Domburg, ’s-Gravenzande en Zandvoort. In Katwijk hebben ze ook een mooi betonnen pad gemaakt langs de kust.

10 toegankelijke stranden

Al dit soort voorzieningen die het strand toegankelijker maken, houdt Pia bij in een overzicht. Daarbij wordt ze ook geholpen door mensen op die stranden en natuurlijk de mensen in een rolstoel die daar komen. Zij zijn de experts die alles kunnen testen op het gebied van toegankelijkheid.

Dit zijn 10 toegankelijke stranden die we je op basis van de lijst van Pia in ieder geval kunnen tippen:

  • Scheveningen
  • Domburg Oosterstrand
  • Oostkapelle
  • Zoutelande
  • ’s-Gravenzande (Westland)
  • Katwijk
  • Kijkduin
  • Wassenaar
  • Wijk aan Zee
  • Texel

Ben je benieuwd naar een toegankelijk strand bij jou in de buurt of een waar je deze zomer vlakbij zit? Kijk dan in het complete overzicht van Pia

Lees ook dit interview met haar bij De Zonnebloem

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: