Direct door naar content
Lotte doet ondanks reuma aan triatlon afbeelding nieuwsbericht

Lotte doet ondanks reuma aan triatlon

11 juli 2023

Bij reuma denk je waarschijnlijk niet aan fanatiek sporten, laat staan aan het volbrengen van een Ironman triatlon van 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. Lotte van Trigt (34) laat zien dat het kan: ze heeft zich inmiddels zelfs geplaatst voor het WK Ironman op Hawaii. Daarmee wil ze anderen met een chronische ziekte inspireren dat je meer kan dan je misschien zou denken.

Lotte was begin twintig toen ze te horen kreeg dat ze reuma atritris heeft. Bij deze chronische ziekte raken de gewrichten ontstoken. Lotte merkte dat al bij een klein wandelingetje, wat voor haar al pijnlijk was. Ze heeft voornamelijk last van haar voeten, handen, polsen en schouders. Met medicijnen kan ze de ontstekingen onderdrukken, maar helemaal weg is de pijn nooit.

Bewijzen

Opvallend genoeg laat Lotte zich daar niet door tegenhouden om te gaan sporten. “Ik hoorde van artsen in eerste instantie wat allemaal níet meer kon. Maar ik wilde juist het tegenovergestelde bewijzen”, zegt ze tegen LINDA. Zo begon ze met hardlopen en in een blessureperiode zocht ze in fietsen en zwemmen alternatieve sporten. Op die manier beoefende ze al de drie sporten van een triatlon en besloot daar in door te gaan.

Gelukkig van sporten

Inmiddels gaat ze er helemaal in op en reist ze zelfs de hele wereld over om Ironmans te doen. Dit jaar plaatste ze zich tijdens een race in Zuid-Afrika voor het WK Ironman op Hawaii, wat binnen de triatlon als het hoogst haalbare geldt.

Lotte krijgt ook echt een kick van deze uitdagende sport. “Ik voel de adrenaline door mijn lijf stromen en word er gewoon hartstikke gelukkig van.” Ze maakt veel trainingsuren in het zwemmen, wielrennen en hardlopen, maar ze moet daarbij nog wel rekening met haar reuma houden. “Als ik over een grens ga, ontvlamt mijn ziekte en heb ik een paar dagen echt heel erge pijn. Zolang ik de randen niet opzoek, gaat het goed.”

Niet laten beperken

Ondanks dat ze nog altijd pijn voelt, heeft Lotte het idee dat ze door het sporten haar reuma onder controle heeft. Ze wil daarom ook anderen met een beperking of chronische aandoening inspireren, zegt ze in een interview met 3athlon.nl. “Zodat ze zich niet letterlijk laten beperken. Het is echt niet ideaal om een zware sport te doen met deze ziekte, maar het plezier dat ik ervan heb, de vreugde die ik er van krijg; dat weegt in alle opzichten op tegen de ongemakken.”

Probeer het

Ze roept daarom anderen met reuma of een andere chronische ziekte op vooral toch iets te proberen met sport. “Probeer het. Ga in overleg met je arts, begeleider of fysiotherapeut en leg uit dat je iets graag wil doen én daar hulp bij nodig hebt. Ik geloof echt dat er veel meer mogelijk is dan we vaak met elkaar denken. Mijn arts zei me dat ik waarschijnlijk nooit meer dan tien kilometer zou kunnen hardlopen, maar nu ga ik dus naar Hawaii.”

Lees meer over Lotte van Trigt in de interviews op LINDA.NL en 3athlon.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: