Direct door naar content
Zo zwem je veilig in open water afbeelding nieuwsbericht

Zo zwem je veilig in open water

12 juli 2023

In de zomer gaan veel mensen in Nederland zwemmen in de zee of in een meertje. Dat is natuurlijk heerlijk, maar zwemmen in open water kent ook risico’s. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met sterke stroming, onverwachte temperatuurverschillen of het overschatten van je zwemvaardigheid. Hierdoor verdrinken ieder jaar zo’n honderd mensen in de Nederlandse wateren. Zeker als je door een beperking niet zomaar weer op de kant bent is het daarom goed om vooraf te weten hoe je veilig in en uit het water kunt gaan.

Of je nu even gaat pootjebaden of echt langere stukken wil gaan zwemmen op zee, een meer of plas; het is altijd goed om je bewust te zijn van de mogelijke gevaren van het zwemmen in open water. Veel zwemmers zijn zich niet altijd bewust van risico’s als golfslag, muien, sterke stroming of plotselinge temperatuurverschillen. De campagne 'Wie checkt jou?' wil mensen aansporen om te checken onder welke omstandigheden ze het water in gaan en wie er op hen let.

Wie checkt jou?

Veilig zwemmen in open water begint met het afspreken wie jou in de gaten houdt als je gaat zwemmen. Dat kunnen verschillende mensen zijn. Zo kun je met je vrienden op de kant afspreken dat ze op je letten terwijl je zwemt. Je kunt natuurlijk ook samen zwemmen zodat je op elkaar kunt letten. Misschien zwem jij door je beperking al vaak met een buddy, dan heb je dit al goed geregeld! Op veel zwemlocaties, zoals stranden, heb je ook lifeguards of de reddingsbrigade. Het is altijd belangrijk de aanwijzingen van deze lifeguards op te volgen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

3 tips bij nood

Kom je toch in de problemen in het water dan is het goed om deze drie tips in je hoofd te houden:

  • Blijf rustig
  • Ga op je rug drijven of gebruik iets dat je helpt drijven, zoals een voetbal (als je alleen gaat zwemmen kun je het beste iets meenemen om op te drijven, zoals een zwemboei)
  • Roep of zwaai om hulp

Een ander helpen?

Zie jij dat iemand anders in de problemen komt dan kun je ook helpen. Dan zijn deze tips goed om rekening mee te houden:

  • Roep om hulp, bel 112 of alarmeer een lifeguard
  • Gooi iets dat blijft drijven of steek iets uit dat kan worden vastgepakt
  • ‘Coach’ iemand naar de kant
  • Blijf naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is
  • Spring nooit zelf in het water, dan kun je zelf ook in de problemen raken

Ga voor meer informatie over veilig zwemmen naar: veiliginenuithetwater.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: