Direct door naar content
Sport van de week: zitbadminton afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: zitbadminton

19 juli 2023

Met een beperking of chronische aandoening valt nog een wereld aan sporten te ontdekken. Je kunt veel meer dan je denkt en er is ook veel meer mogelijk dan je misschien dacht. Daarom lichten we regelmatig sporten uit die je nog niet op je vizier had. Misschien brengen we je op een idee met de sport van deze week: zitbadminton.

Badminton behoort tot een van de snelste racketsporten: de lichte shuttle die je overspeelt kan hard gaan! Daarom is reactiesnelheid erg belangrijk, net als balans en kracht. Het is vooral een hele leuke sport die je door de verschillende vormen ook met allerlei beperkingen en aandoeningen kunt doen. Je kunt het staand doen, ook met een prothese of blade, het kan in een rolstoel en voor kleine mensen is badminton ook goed mogelijk. We concentreren ons nu even op een vierde optie: zittend badminton.

Voor iedereen

Misschien heb je wel eens van zitvolleybal gehoord? Daar lijkt zitbadminton zeker op. Deze aangepaste vorm is ook bedoeld voor iedereen die niet (meer) kan staan of lopen. Dat kan door een beperking zijn, maar ook door een blessure. Hierdoor kan het zijn dat je badminton speelt bij een club of in een team met spelers met gemengde achtergronden.

Aangepast veld

Net als bij zitvolleybal wordt bij zitbadminton het veld wat aangepast. Vooral de hoogte van het net is anders, want anders kan het over het net slaan van de shuttle wat lastig worden. Daarom wordt het net op een hoogte van 120 cm ingesteld. Ook op die hoogte moet je nog flink je best doen. Als je de shuttle raakt moet je met een deel van je romp de speelvloer raken.

Over de vloer schuiven

Badminton is een snelle sport en als je je zittend of schuivend over de speelvloer moet bewegen, dan vraagt dat natuurlijk een bepaalde techniek. Dat leer je vanzelf tijdens trainingen. Daar zul je ook veel oefeningen krijgen op het gebied van reactiesnelheid. Met specifieke oefeningen ga je ook aan de slag met het sterker maken van je romp om snel naar een shuttle te kunnen bewegen. Zo schuif jij zo naar elke hoek en pak je elke shuttle!

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden in het zitbadminton? Kijk dan op de pagina over badminton.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: