Direct door naar content
Sport van de week: handboogschieten afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: handboogschieten

29 augustus 2023

Met een beperking of chronische aandoening zijn er veel meer sporten mogelijk dan je denkt! In onze Sportzoeker vind je het complete aanbod en daar zitten ook sporten bij waar je nog helemaal niet aan had gedacht. Daarom pikken we regelmatig een sport uit om je daarop te wijzen. Wie weet is de sport van deze week iets voor jou: handboogschieten!

Handboogschieten is een sport die draait om concentratie en kracht. Als je in een revalidatiecentrum hebt gezeten dan heb je misschien al kennis gemaakt met de pijl en boog. Ergotherapeuten gebruiken het handboogschieten namelijk graag als oefening voor het goed zitten in je rolstoel zonder op je armen en handen te steunen. Daarbij activeer je vanzelf ook je rompspieren, vooral je rugspieren. Omdat je hier in het dagelijks leven in je rolstoel veel aan kunt hebben is dit vaak een onderdeel tijdens therapie.

Met allerlei beperkingen

Dat geeft dus gelijk aan dat handboogschieten erg geschikt is om met allerlei beperkingen te beoefenen. Het is dus goed voor je lichaam en het is ook nog eens heel erg leuk om een pijl in de roos te schieten. Deze sport kan goed worden beoefend vanuit een rolstoel en daarnaast zijn er nog veel meer manieren om het handboogschieten aan te passen. Het kan ook heel goed als je een arm of been mist. Met wat aanpassingen aan de boog schiet jij ook zo in de roos. Soms is een andere techniek nodig. Zo zijn er schutters die met hun tenen schieten of met hun mond. Alles kan! Je kunt zelfs handboogschieten als je blind bent.

Met autisme

Doordat handboogschieten een sport is waar oog voor detail en concentratie belangrijk zijn, is het ook een geschikte sport voor kinderen en volwassenen met autisme. Het richten op de roos kan dan ook een bepaalde rust en ontspanning geven. Je kunt dan even alle ruis om je heen vergeten en helemaal focussen op de pijl en het bord waar die in moet komen. Misschien is handboogschieten wel de sport die helemaal bij jou past!

Inclusieve sport

Bij wedstrijden in het handboogschieten kun je nog een heel ander onderdeel van deze sport ontdekken: iedereen is gelijk! Je kunt namelijk heel goed met mensen zonder beperking een potje doen of zelfs een team vormen. Iedereen schiet met elkaar. Komt jouw pijl in de roos dan is dat net zoveel waard als iemand zonder beperking.

Dat is toch het proberen waard? Wil je meer weten over deze sport? Kijk dan op de pagina over handboogschieten voor alle informatie.

Wil je meer sporten zien? Kijk dan in de Sportzoeker voor het complete overzicht!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: