Direct door naar content
Beginnen met sporten? Zo maak je een goede start! afbeelding nieuwsbericht

Beginnen met sporten? Zo maak je een goede start!

14 september 2023

Bij veel sportverenigingen is het nieuwe sportseizoen begonnen! Met de NOC*NSF Nationale Sportweek wordt die start deze week door het hele land gevierd door de deuren van sportlocaties wagenwijd open te zetten. Zit jij al langer te denken om het sporten (weer) op te pakken, maar weet je niet hoe je dit doet met een beperking? Wij helpen je een goede start te maken.

1. Zoek een leuke sport

Het allerbelangrijkste bij een goed begin is dat je iets gaat doen wat je leuk vindt. Dan hou je het namelijk veel langer vol. Dat kan even een zoektocht zijn, maar dat kan ook juist leuk zijn. Probeer gewoon van alles uit en dan kom je vanzelf bij een sport die op jouw lijf is geschreven. Spits ook je oren bij vrienden en bekenden met een beperking: misschien hebben zij een goede tip. Multisportdagen zijn trouwens ook ideaal om verschillende aangepaste sporten uit te testen. Kijk natuurlijk ook even in de Sportzoeker voor het complete aanbod.

2. Wat is jouw motivatie?

Als je wilt beginnen met sporten of bewegen is het goed om te bedenken waarom je die stap eigenlijk wilt zetten. Is dat omdat je wilt afvallen of wil je meer contact met anderen met een beperking? Het kan natuurlijk ook dat je je gewoon wat fitter wilt voelen. Wat jouw reden ook is: als je dat scherp hebt dan kun je dat ook als je motivatie gebruiken om het vol te houden. Anderen kunnen jou daar nog aan helpen herinneren.

3. Zweten en moe worden zijn niet verplicht

Bij sport denk jij misschien aan heel intensief trainen in een sportschool, zweten en vooral moe worden. Als je niet eerder hebt gesport heb je daar misschien helemaal geen zin in. Dat past dan niet bij jou en dat is ook prima! Een wandeling of een ritje op de fiets of in je rolstoel zijn ook hele gezonde activiteiten. Als je dat vanaf nu elke week doet ben je ook al heel erg goed bezig!

4. Zoek een maatje

Samen sporten en bewegen is veel leuker. Je kunt elkaar dan namelijk helpen om je aan de sportafspraak te houden. Tijden het wandelen, fietsen of fitnessen kun je elkaar ook motiveren om niet op te geven. Als je samen sport kun je ook nog eens een gezellig praatje met elkaar maken.

5. Advies van de beweegconsulent

Vind jij het nog lastig om erachter te komen wat voor sport je kunt doen met jouw beperking? Schakel dan de experts in van een regioloket bij jou in de buurt voor sportadvies. Zij hebben er verstand van en helpen jou graag op weg bij een leuke sport.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: