Direct door naar content
Sporten tijdens het Parkinson Weekend in Nijmegen afbeelding nieuwsbericht

Sporten tijdens het Parkinson Weekend in Nijmegen

18 september 2023

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte van de wereld. Om patiënten, hun naasten en andere geïnteresseerden meer over het leven met deze ziekte te delen wordt in Nijmegen van 22 t/m 24 september het Parkinson Weekend georganiseerd. Naast lezingen en kunst is in het driedaagse programma ook veel ruimte voor sportactiviteiten. Want sport en bewegen is zeker mogelijk met de ziekte van Parkinson.

Uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen is naar voren gekomen dat regelmatig bewegen een positieve invloed kan hebben op mensen met Parkinson. Beweging versterkt namelijk de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en het remt het krimpen van de hersenen af. Daarnaast gaven de patiënten in het onderzoek aan dat ze beter konden nadenken doordat ze een half jaar drie keer per week 45 minuten op een hometrainer fietsten.

Parkinson onderzoek

Neuroloog Bas Bloem doet in Nijmegen al langer onderzoek naar deze hersenziekte. Voor de vele baanbrekende ontdekkingen die hij en zijn team deden kreeg de Parkinson-expert vorig jaar een hoge wetenschappelijke onderscheiding (NWO Stevinpremie). Dat is ook gelijk de aanleiding voor het Parkinson Weekend in Nijmegen.

Activiteiten door de hele stad

Tijdens dit weekend kunnen mensen meer informatie krijgen over wat de ziekte van Parkinson eigenlijk is, hoe te leven met deze ziekte en hoe de toekomst voor mensen met Parkinson eruitziet. Op verschillende locaties in de stad worden exposities en lezingen gehouden en films vertoond. Daarnaast is er ook veel ruimte voor sportactiviteiten om de mogelijkheden van sport voor mensen met Parkinson te laten zien.

Sport met Parkinson

In het RU Sportcentrum op de universiteitscampus worden demonstraties en workshops gegeven van sporten als badminton, zitvolleybal, mindfulness, tafeltennis en yoga. Ook kun je kennismaken met LSVT-therapie, dat is gericht op het verbeteren van het functioneren in het dagelijks leven.

Film over Marinus

In de bioscoopzaal van het sportcentrum draait bovendien de documentaire ‘Beating Parkinson's Disease’ van Demi Geurtsen over de effecten van sporten op de ziekte van Parkinson. In de film volg je Marinus, bij wie in 2013 op 47-jarige leeftijd de ziekte van Parkinson werd vastgesteld. Hij vertelt in de docu hoe hij zijn leven transformeerde door middel van sporten.

Bekijk hier een korte trailer:

Boksen en dansen

Verder kun je tijdens het Parkinson Weekend in de Boksfabriek (Vasim) een clinic volgen over boksen met de ziekte van Parkinson. In Balletstudio Danielle worden tot slot nog diverse diverse dans-, yoga- en beweegworkshops gegeven.

Ga voor alle informatie en aanmelden naar intonijmegen.nl.

In dit artikel lees je meer over sport en bewegen met Parkinson. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: