Direct door naar content
Robbert knokte zichzelf terug op de dansvloer afbeelding nieuwsbericht

Robbert knokte zichzelf terug op de dansvloer

19 september 2023

Voor Robbert Charoe was dansen altijd zijn lust en zijn leven. Hij was een bekend gezicht in de internationale salsawereld, maar in 2014 sloeg het noodlot toe. In anderhalf jaar tijd verloor hij zijn zicht en zijn been. Tijdens de revalidatie werd hij voorbereid op een leven in een rolstoel, maar daar wilde hij niet aan denken. Met hulp van Bibian Mentel vond hij een manier om zijn passie weer uit te oefenen. “Mijn rolstoel staat nu stof te verzamelen”, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Het ging mis toen Robbert in 2014 als evenementenplanner tijdens een bruiloft een kar met  dertig stoelen achter zich aan trok. Een wieltje bleef hangen achter een schelp en hij werd bedolven onder de stapel stoelen. Zijn been kwam daardoor in een onnatuurlijke positie te liggen, dat zag hij al snel. “Mijn eerste gedachte: hoe moet ik daar nou mee dansen?", vertelt hij op RTLNieuws.nl.

Weer dansen

Ondertussen bleek hij kleine tumoren in zijn ogen te hebben waardoor hij uiteindelijk blind werd. Verschillende operaties aan zijn been mochten ook niet baten, amputatie was de enige optie. Dus moest hij daarna ook revalideren, maar daar kreeg hij vooral te horen dat hij een groot deel van zijn leven in een rolstoel zou moeten doorbrengen. Robbert wilde vooral weer dansen. Dus zocht hij een andere revalidatie-expert. "Een keiharde vent. Precies wat ik nodig had. Hoe vaker ze tegen me zeiden dat ik in een rolstoel moest zitten, hoe meer ik dacht: wacht maar."

Bibian belde zelf

Hij liet ook een prothese maken om mee te sporten met het opvallende het logo van Superman erop. Omdat hij paralympisch snowboardkampioene Bibian Mental had horen praten over haar prothese, zocht hij contact met haar. “Tot mijn verbazing belde ze me twee dagen later zelf op. Ze adviseerde me de duivelsoren aan beide kanten van de stomp – dat zijn uitsteeksels van het omslaan van de huid – weg te laten snijden. Zo past de stomp strakker in de koker van de prothese zonder dat het gaat irriteren."

Voetenwerk van de salsa

Om de prothesemaker van extra informatie te voorzien over wat zijn nieuwe voet moest kunnen, liet Robbert een bevriende dansleraar een video van het voetenwerk tijdens de salsa maken. Zo ging hij weer dansen met vallen en opstaan. "Ik sloeg mijn danspartner bijna knock-out met mijn elleboog. Ik stond met mijn volle gewicht op haar voet. Die prothese is dood gewicht, je hebt er geen controle over. Je moet je voorstellen dat je tennist met een volle boodschappentas in plaats van een racket."

In januari 2018 keerde hij voor het eerst weer terug op een salsafeest. Op de dansvloer zagen mensen wel dat hij blind was, maar dat zijn prothesebeen niemand opviel vond hij een geweldige overwinning. "Ik dacht dat ik de wedstrijd van mijn leven verloren had, maar hij was toch nog niet afgelopen."

Lees het hele verhaal op RTLNieuws.nl.

Wil jij net als Robbert ook met jouw beperking meer weten over de mogelijkheden om te dansen? Kijk dan op de pagina over salsa dansen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: