Direct door naar content
Zwemdiploma-A is enorme overwinning voor Erwin afbeelding nieuwsbericht

Zwemdiploma-A is enorme overwinning voor Erwin

26 september 2023

Erwin Oudshoorn (35) heeft al zijn hele leven een grote wens: leren zwemmen. Dat is iets wat veel mensen al in hun jeugd krijgen aangeleerd met zwemles, maar dat leek door zijn Lymfatische malformatie nooit mogelijk. Erwin ademt namelijk door een luchtbuisje (canule) waar geen water in mag komen. Hij vond nu toch een manier om te zwemmen en heeft  zijn zwemdiploma-A gehaald. Dat was voor hem een enorme overwinning.

Door een genmutatie is Erwin geboren met Lymatische malformatie, waardoor hij er anders uitziet en ademt via een tracheostoma (canule). Eten, drinken, ademen en praten gaat hierdoor anders, maar hij vindt dat geen beperking van zijn leven. Wat hij wel heel erg mist is de mogelijkheid om te kunnen zwemmen. Dat heeft hij al van kleins af aan. Door zijn canule is dat niet zo vanzelfsprekend omdat daar geen water in mag komen, want dat zou dan in zijn longen komen.

Teleurstelling bij schoolzwemmen

Hij heeft wel al eerder geprobeerd om te zwemmen, maar dat liep vaak uit op een teleurstelling. Zo ging hij op de speciale basischool Bertha Muller School in Utrecht ook altijd mee naar schoolzwemmen. “Ik kreeg een paar keer speciaal les van een zwemleraar, maar dit liep al snel uit op een fiasco. Er kwam water in mijn luchtbuisje en men wist niet echt wat ze er mee aan moesten”, schrijft hij in een blog op de door hem ontwikkeld datingsite Capido

Op de kant toekijken

“Telkens als we vroeger gingen zwemmen met mijn ouders, schoolkamp en vakanties moest ik toekijken aan de kant hoe anderen plezier hadden in het water. Ik kon wel tot mijn sleutelbeen in het water staan, maar moest ook erg goed opletten dat ik niet te diep ging, omviel en water in mijn luchtbuisje kwam.”

Beginnen met zwemles

In de jaren daarna heeft hij niet veel serieuze pogingen meer ondernomen om te leren zwemmen. Tot hij in een video zag van Mats, die ook een canule heeft en daarmee zwemles kreeg. “Ik dacht wat hij kan, kan ik ook! Na het zien van de video heb ik gelijk contact gezocht met de vader van Mats en zodoende ben ik terecht gekomen bij zwemleraar Ruud.” Zo begon hij in februari van dit jaar ook met zwemlessen.

Afzwemmen

Al na een half jaar en 15 zwemlessen mocht Erwin afzwemmen voor zijn zwemdiploma-A. Alle onderdelen wist hij binnen 20 minuten succesvol af te ronden, waardoor hij zijn zwemdiploma behaalde. Daar was Erwin natuurlijk erg trots op: “Ik zie het echt als een overwinning, want mensen zeiden altijd dat het niet kon of mocht. Het diploma is een mooie bekroning van mijn werk afgelopen half jaar”, zei hij tegen het AD.

Tips van parazwemmers

Voor Erwin smaakt het zwemmen nu ook naar meer. Hij ging al naar een clinic van de paralympische zwemmers tijdens de KNZB Para Zomer Tour waar hij nog tips van de topzwemmers kreeg over de borstcrawl en rugslag. “Het was zeker een leuke middag! Alleen dat niveau zal ik nooit halen haha, maar dat hoeft ook niet.”

Nieuwe doelen

Zijn doel is nu om de borstcrawl verder onder de knie te krijgen. “Ik wil 50 meter borstcrawl kunnen zwemmen inclusief een keerpunt. Door het half jaar heen heb ik dat veel mensen zien doen en vind ik zo vet eruit zien, dus dat wil ik ook kunnen. Alleen de ademhaling is nog wel een dingetje”, vertelt hij met een knipoog.

Lees de blog van Erwin over het behalen van zijn zwemdiploma hier

Foto: via Capido

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: