Direct door naar content
Blinde Ronald Boef wordt “helemaal zen” van zeilen afbeelding nieuwsbericht

Blinde Ronald Boef wordt “helemaal zen” van zeilen

05 oktober 2023

Ronald Boef is vooral bekend als blinde topgolfer: hij hoort tot ’s werelds beste vijf golfers met een visuele beperking. Sinds twee jaar heeft hij in zeilen een tweede passie ontdekt. Dankzij Sailability kan hij met begeleiding op afstand solozeilen op het IJsselmeer. Die geweldige ervaring geeft hem een gevoel van vrijheid op het water.

Ronald is eigenlijk vooral bezig met golf, en kwam via hier in contact met wat je nu wel zijn tweede passie kunt noemen. “Iemand uit de golfwereld vroeg of ik het leuk zou vinden om een keer te zeilen”, vertelt hij aan regiozender WEEFF. Sinds die eerst keer in een boot heeft hij het zeilen helemaal ontdekt en nu kan hij dat zelfs in zijn eentje. Een instructeur die in een ander bootje achter hem vaart geeft hem instructies wat hij moet doen.

Alleen het geluid van de wind

Hij vindt het geweldig om op het water te zijn. “Ik vind het vrijheid en ik word er ook helemaal zen en rustig van. Dat je niks anders hoort dan de wind en voor de rest hoor je het zeil af en toe een beetje klapperen, voor de rest helemaal niets.” Ronald geniet dus volop van het solozeilen en wil daarmee ook een voorbeeld zijn voor anderen. “Ik wil laten zien dat ook al ben je gehandicapt, dat je ook eigenlijk ook heel veel kan met goede begeleiding.”

Liefde voor water en zeilen

Ed van den Heuvel vaart als vrijwilliger van Sailability Hoorn vaak achter Ronald aan in een boot. Hij geniet daar ook van, zegt hij. “Een man die blind is en die vaart gewoon op het IJsselmeer in zijn eentje, wel met begeleiding, maar hij doet het zelf. En dat vind ik knap. Als je ziet hoe iedereen daarvan geniet hier met Sailability, dat is echt perfect. De een heeft een visuele beperking, de ander een fysieke beperking, maar in hun hart delen ze de liefde voor water en zeilen."

Bekijk het hele item hier:

Bron: NH Nieuws

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: