Direct door naar content
Voor bijna blinde Maaike is skiën “vrijheid” afbeelding nieuwsbericht

Voor bijna blinde Maaike is skiën “vrijheid”

12 oktober 2023

Het is vandaag World Sight Day, de Internationale Dag voor het Zicht. Met deze dag wordt aandacht gevraagd voor blindheid en slechtziendheid. Een visuele beperking kan je leven ingrijpend veranderen, maar er is ook nog heel veel wél mogelijk. Zeker op sportgebied kun je van alles doen en uitproberen met een visuele beperking. Maaike Bennink is daar een goed voorbeeld van, zij is bijna blind maar heeft in skiën haar grote passie ontdekt. Nu werkt ze hard om in 2026 naar de Paralympische Winterspelen te gaan.

"Skiën, dat is vrijheid voor mij", zegt Maaike Bennink (45) in een interview met RTL Nieuws. "Als je met een visuele beperking zwemt of hardloopt, zit je vaak met een lintje vast aan je begeleider. Ik heb wel een buddy die mij begeleidt, maar daar ski ik los achteraan. Buiten, in de sneeuw en in de bergen. Wat wil je nog meer?"

Doodsbang

Maaike ontdekte het skiën vlak na een intensieve periode in het revalidatiecentrum waar ze met meer mensen met niet-aangeboren oogaandoeningen zat. Ze ging daarna namelijk mee op een skivakantie van de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging. De eerste keer dat ze van een berg af ging was ze doodsbang. "Het was een blauwe piste, voor beginners. Ik heb 'm vervloekt. Ik scheet echt zeven kleuren stront."

Oortjes

Tegenwoordig gaat ze zonder angst naar beneden. In 2021 won ze bij een World Cup zelfs goud op de slalom en de reuzenslalom. Hoe zij zo hard kan skiën ondanks haar beperkte zicht, kan ze wel uitleggen. "Ik heb altijd een buddy bij me. Die skiet voor me en geeft met behulp van oortjes en een microfoontje alles aan: welke kant ik op moet, welke combinaties eraan komen in de slalom, of een piste bijvoorbeeld gladder en ijziger wordt."

Kicken

Ze heeft twee buddy’s waarmee ze 17 weken per jaar in het buitenland zit voor trainingen en wedstrijden. "Vorig jaar met de World Cup ben ik in Cortina d'Ampezzo geweest, waar in 2026 de Paralympische Winterspelen worden gehouden. Dat was echt kicken. Ik sta hier toch maar mooi, realiseerde ik me toen."

Lees het hele interview met Maaike op RTL Nieuws.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: