Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Een sportvereniging is een plek waar iedereen zich thuis voelt en met plezier kan sporten. Toch gaat op clubs helaas ook wel eens iets mis. Wat kun je doen om het sportplezier op de club te behouden en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen? Met deze vijf stappen kun je als bestuurder of vrijwilliger werk maken van een veilig sportklimaat.
Uit onderzoek is gebleken dat sporters met een beperking tot de kwetsbare doelgroepen behoren als het gaat om ongewenst gedrag van pesten en uitsluiting tot seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voor iedere sportvereniging geldt dat een veilig sportklimaat een belangrijk thema is, maar als je aangepast aanbod hebt dan moet je daar extra aandacht voor hebben.
Hoe pak je dit grote thema nu aan? Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) heeft daar het High5! Stappenplan voor ontwikkeld. Deze stappen lichten we hier kort toe:
Het is om te beginnen van belang dat het onderwerp veiligheid op de agenda komt bij de club. Vervolgens moet het bestuur een visie en doelen bepalen en is het belangrijk dat een vertrouwenscontactpersoon wordt aangesteld als centraal aanspreekpunt om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag te praten.
Om te weten te komen of grensoverschrijdend gedrag voorkomt is het voor een bestuur van een club belangrijk dat je een risicoscan doet. Een projectgroep gaat bij deze stap de risico’s in kaart brengen en benoemt de belangrijkste verbeterpunten.
Een veilig sportklimaat is zeker niet iets wat het bestuur alleen moet regelen. Dat is iets wat je met de hele vereniging doet. Daarom is het bij de derde stap zaak dat je iedereen binnen de club informeert en bewustmaakt over grensoverschrijdend gedrag.
Als het thema grensoverschrijdend gedrag door iedereen wordt gedragen, kun je met elkaar duidelijke afspraken maken over omgangsvormen en regels. Denk daarbij aan gedragsregels voor sportbegeleiders, leden, ouders en vrijwilligers.
Een veilig sportklimaat verdient blijvende aandacht. Daarom is het belangrijk te checken wat werkt en wat niet om te kijken of het gemaakte beleid nog leeft. Herhaal ook de voorlichting voor leden en blijf in de trainers en begeleiders investeren. Het opleiden van sportbegeleiders is een belangrijke stap naar een positief sportklimaat, want dat zorgt voor een goede sfeer binnen de club, tevreden leden en gemotiveerde vrijwilligers.
Ga voor meer informatie rond een veilig sportklimaat naar de website van het Centrum Veilige Sport Nederland. Daar vind je de handige High5 Stappenplan tool om deze 5 stappen te doorlopen met checklists, documenten en extra tips.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.