Direct door naar content
Oogbesturing maakt steeds meer mogelijk! afbeelding nieuwsbericht

Oogbesturing maakt steeds meer mogelijk!

31 oktober 2023

Technologie kan voor mensen met een beperking echt een verschil maken. Oogbesturing is daar een goed voorbeeld van. Dit maakt het voor mensen met bijvoorbeeld een ernstig meervoudige beperking mogelijk te communiceren of te gamen. Deze techniek die de oogbewegingen volgt krijgt steeds meer toepassingen.

Oogbesturingssystemen zitten eigenlijk relatief eenvoudig in elkaar. Het bestaat uit een computerscherm en een eyetracker: dat is een soort camera gericht op je ogen. Die tracker registreert de bewegingen van je ogen van links naar rechts en je oogfixaties, dus als je je blik op een specifiek punt vasthoudt. Door de reflectie van het infraroodlicht in de ogen kun je zowel een muisklik maken als over het scherm bewegen.

Email maken

Het vraagt in het begin wat oefening om op deze manier te kijken, maar over het algemeen wordt oogbesturing als heel erg gebruiksvriendelijk gezien. Dat opent gelijk een hele nieuwe wereld. Met speciale software kun je met oogbesturing door de combinatie van thema’s, woorden en eventueel een toetsenbord op het scherm letters en woorden selecteren. En dat maakt het mogelijk een email te tikken. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Zappen met je ogen

Jimmy Curan kan bijvoorbeeld dankzij oogbesturing zappen op de tv met zijn ogen. “Deze technologie stelt mij in staat om de tv helemaal zelf te bedienen. Ik ben nu niet meer afhankelijk van anderen”, zei hij in een video. Dat is precies het mooie aan oogbesturing: het zorgt voor veel meer zelfstandigheid. Dat zorgt ook voor meer plezier en dat je met van alles mee kunt doen. Het is ook al mogelijk om te gamen door middel van oogbesturing. Lees meer over gamen en esports met een beperking bij Uniek Esports.

Ook voor slechtzienden?

Tot nu toe is een vereiste voor oogbesturing dat je goed moet kunnen zien. Voor mensen die slecht zien is deze oplossing dus niet vanzelfsprekend, maar ook niet onmogelijk. Bij Bartiméus hebben ze de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van oogbesturing voor slechtzienden. Daarbij spelen allerlei factoren een rol, zoals scheelstand en moeite met het bewegen van de ogen. De specialisten bij Bartiméus kunnen daarom nu individueel advies over oogbesturing geven bij mensen die slecht zien. Bij zo’n adviestraject wordt eerst onderzoek gedaan om vervolgens advies op maat te geven.

In deze video wordt uitgelegd hoe Bartimeus oogbesturing al inzet en hoe dit bij slechtzienden voor meer regie en plezier in hun leven zorgt:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: