Direct door naar content
Kinderen met en zonder beperking in dezelfde klas afbeelding nieuwsbericht

Kinderen met en zonder beperking in dezelfde klas

09 november 2023

Kinderen met en zonder beperking zitten meestal niet op dezelfde school. Op Octanschool De Triangel in Delfgauw kan dat wel en kiezen ze bewust om deze kinderen soms ook samen les te laten volgen. Dat samen spelen heeft allerlei mooie bijeffecten, liet het Jeugdjournaal zien.

In Nederland gaan best veel kinderen met een zware beperking niet naar school. Het is voor deze kinderen moeilijker om dingen te begrijpen en soms kunnen ze niet praten of lopen. Het is voor deze groep ook niet verplicht om naar school te gaan. Dat heeft als gevolg dat veel kinderen met een zware beperking nooit naar school gaan. Bij steeds meer scholen in Nederland vinden ze dat zonde, want deze kinderen missen hierdoor ook allerlei sociale kanten van naar school gaan zoals vriendjes maken.

Vrienden maken

Bij De Triangel hebben ze sinds dit schooljaar een ‘Samen naar School Klas’ opgericht. In deze klas zitten drie kinderen met een beperking en daar komen af en toe andere kinderen van de school langs om samen les te hebben of te spelen. Mekalyn vindt het heel erg leuk in haar klas. “Ik maak vrienden met iedereen en ik speel ook buiten met andere kinderen.” Eline leert zo ook dat haar klasgenootje anders is: “Hier is zij rustig, maar ik denk dat ze in andere klassen sneller onrustig zou worden van iedereen.” Dat klopt ook volgens Mekalyn. “Het is nu ook een beetje spannend en wennen.”

Meer van dit soort klassen

Chada kan door de klas haar klasgenootje David beter begrijpen. “Ik vind hem wel normaal eigenlijk. Hij gedraagt zich iets anders, maar het is wel leuk om met hem te spelen.” Juf Noortje ziet in dat kinderen elkaar leren begrijpen ook de meerwaarde van de Samen Naar School Klas. “Ik vind het heel mooi dat het er is en dat het kan. Er zouden wel meer van dit soort klassen opgericht kunnen worden.”

Meedoen en erbij horen

In Nederland zijn al vijftig van dit soort scholen, maar als het aan Stichting Het Gehandicapte Kind ligt worden dit er nog veel meer. Zij zien namelijk dat kinderen met een beperking die anders nooit op een verjaardagsfeestje komen, door dit soort klassen wel worden uitgenodigd. Dat is belangrijk, want kinderen met een beperking willen ook volledig mee doen en er helemaal bij horen.

Bron: Jeugdjournaal.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: