Direct door naar content
Nieuwe podcast geeft inkijkje bij De Hoogstraat afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe podcast geeft inkijkje bij De Hoogstraat

29 november 2023

Revalideren, hoe voelt dat als je daar middenin zit? Daar kun je nu achter komen met de nieuwe podcast De Hoogstraat Revalidatie – Verhalen van Nu. In deze podcast volg je vier jonge mensen in hun revalidatieproces na een zwaar ongeluk of een aandoening. Hun verhalen gaan over verlies, acceptatie en veerkracht. Je krijgt zo een uniek inkijkje achter de deuren van een revalidatiecentrum.

Bij De Hoogstraat in Utrecht komen jaarlijks meer dan zesduizend mensen om te revalideren van een zwaar ongeluk, een ingreep of een aandoening. Deze mensen hebben allemaal een ander verhaal, maar hetzelfde doel: weer zo goed mogelijk meedoen in de maatschappij. In de nieuwe podcast van De Hoogstraat hoor je vier van die indrukwekkende verhalen van de jonge revalidanten Floris (27), Zoë (15), Kees (34) en Roos (26).

Terug naar De Hoogstraat

De zesdelige podcast is gemaakt door journalist Roos Oosterbaan die ooit zelf in De Hoogstraat revalideerde vanwege een dwarslaesie. Nu is ze na jaren terug en praat zij met de revalidanten over hun traject. Oosterbaan deed na haar revalidatie mee aan vier Paralympische Spelen met het rolstoelbasketbal. Als verslaggever maakte zij voor NPORadio1 onder meer de podcast Miss Paralympics over de Paralympische Spelen van 2020 en 2022.

Successen en tegenslagen

De verhalen in de podcast van De Hoogstraat komen uit de dagelijkse praktijk van het revalidatiecentrum en zijn daardoor voor veel mensen die zelf in een revalidatietraject hebben gezeten erg herkenbaar. Floris liep bijvoorbeeld door een val van een muurtje een dwarslaesie op. Hij neemt je in de podcast mee in zijn donkere gedachten én in zijn hoop. Stel nou dat zijn armen en benen het straks wel weer gaan doen? Hij is vastbesloten keihard te werken om er alles uit te halen. Bescheiden successen en medische tegenslagen stellen hem op de proef. En in de loop van zijn revalidatie komt het besef dat hij nooit helemaal zal herstellen. Tegelijkertijd realiseert hij zich ook dat het leven met een beperking misschien toch volwaardig kan zijn.

Alles weer opbouwen

Zoë heeft een spierziekte, het Guillain-Barré syndroom, en is daardoor van het een of het andere moment uit haar tienerleven gerukt. Ze moet op de kinderafdeling van De Hoogstraat alles weer zien op te bouwen. Dan gaat het letterlijk over het opbouwen van spieren, maar ook over het opnieuw krijgen van vertrouwen in haar lichaam. En dan zijn er ook nog sociale angsten. Als ze na maanden weer naar school gaat, zullen haar klasgenoten haar dan wel geloven? 

Fantoompijn

Kees is door een streptokokkenbacterie een deel van zijn armen en benen verloren. Die amputaties doet hem niets, zegt hij. Hij is door het oog van de naald gekropen en is blij dat hij nog leeft. Of hij die positieve instelling kan vasthouden wordt duidelijk in de maanden dat hij in de Hoogstraat is. Want hoe gaat hij om met de pijn van de amputaties en de fantoompijn?

Nieuwe inzichten

Roos heeft een deels verlamde arm ten gevolge van medische missers bij de geboorte. Door slijtage in die arm en de pijn die daarmee gepaard gaat, loopt ze vast in haar leven. In De Hoogstraat krijgt ze nieuwe inzichten en praktische aanpassingen aangereikt die haar meer opleveren dan ze had durven dromen.  

Elke woensdag wordt een nieuwe aflevering gelanceerd. Ga voor de podcast naar De Hoogstraat of alle bekende podcastkanalen.

Kan je niet genoeg krijgen van mooie podcasts? Luister dan ook onze ONBEPERKT Podcast! Met in de nieuwste aflevering baanwielrenner Tristan Bangma/

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: