Direct door naar content
Schaatsen met een prothese? Het kan! afbeelding nieuwsbericht

Schaatsen met een prothese? Het kan!

27 november 2023

Schaatsen is in Nederland natuurlijk wintersport nummer één. Als het vriest en de sloten en meertjes dicht zijn dan bindt iedereen de ijzers onder om lekker over het ijs te glijden. En als er geen ijs ligt dan hebben we ook genoeg kunstijsbanen om rondjes op te schaatsen. Als je een beperking hebt is schaatsen als sport niet zo vanzelfsprekend. Dankzij verschillende hulpmiddelen wordt dat met steeds meer beperkingen mogelijk.

De introductie van het schaatsframe heeft eerder al gezorgd dat kinderen die door bijvoorbeeld CP niet goed kunnen lopen, ook op het ijs kunnen bewegen. Dit schaatsframe kun je vergelijken met de hulpmiddelen voor Frame Running en Frame Voetbal. Het is een frame met een zitje, een stuur en drie ijzers. Kinderen zitten op het frame en zetten zich af met spikes onder hun voeten. Ze krijgen zo het echte gevoel van schaatsen, want ze kunnen behoorlijk hard glijden met hun coole sporthulpmiddel. Frameschaatsen heeft in korte tijd al heel wat kinderen met een beperking naar de ijsbaan getrokken voor een eerste clinic. Dat kan ook op steeds meer plekken: 16 ijsbanen in Nederland bieden deze nieuwe schaatsvorm al aan.

Schaatsen met prothese

Voor schaatsliefhebbers met een onderbeenprothese staat misschien eenzelfde mooie ontwikkeling voor de deur. Dankzij de ontwikkeling van een speciale schaatsprothese kun je straks ook heel soepeltjes over het ijs bewegen als je een onderbeen moet missen. Oud-schaatser Jeroen Straathof is betrokken bij dit nieuwe hulpmiddel. Op LinkedIn en Instagram deelde Jeroen, die afgelopen zomer toernooidirecteur van de European Para Championschips in Rotterdam was, een enthousiast filmpje met ‘proefpersoon Wouter’ tijdens de eerste verkenning van de speciale schaats. “Gewoon super gaaf. Kennismaken en direct doen. Weet je iemand met een onderbeen prothese die wil proberen te schaatsen, laat dit voorbeeld zien. Het kan gewoon!”

Bekijk het filmpje op Instagram.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: