Direct door naar content
“Rolstoelhandbal heeft mijn leven veranderd” afbeelding nieuwsbericht

“Rolstoelhandbal heeft mijn leven veranderd”

21 december 2023

Wat een goed gesprek met een Uniek Sporten-consulent al niet kan doen. Het bracht Wendy van Bregt op ideeën die ze zelf nooit bedacht zou hebben. Niet veel later vond ze zichzelf terug in een rolstoel en zat ze op rolstoelhandbal. Het veranderde haar leven.

Zeven jaar geleden kreeg Wendy pijnklachten. De artsen relateerde dat in eerste instantie aan stress maar er bleek meer aan de hand. Wendy: “Vijf jaar geleden stelde de reumatoloog de diagnose fibromyalgie. In de volksmond wordt dat ook wel weke delen reuma genoemd. Het is een aandoening waarbij je pezen, spieren en banden worden aangetast. Bij mij zit het vooral in mijn benen. Lopen gaat heel moeilijk. Ik heb ook 24 uur per dag pijn. In de zomer minder dan in de winter. Ik ben gebaat bij warmte.”

Strandwacht

Wendy doet haar hele leven aan sporten. “Ik heb altijd gezwommen. In mijn jeugd heb ik bij de Reddingbrigade gezeten en ik ben nog een blauwe zomer strandwacht geweest. De goede oude tijd zullen we maar zeggen. De laatste jaren met die reuma gaat sporten moeizamer. Ik doe nu aan aquatherapie in warm water. Op een gegeven moment dacht ik: ik wil wat anders doen. Meer samen bezig zijn, met anderen en niet alleen met mezelf.” Dat was het moment waarop ze om haar heen ging kijken.

Ideeën

Ze kwam uit bij Monica, een Uniek Sporten-consulent van Vlaardingen in Beweging. “Met Monica heb ik een heel goed gesprek gehad. Ze vroeg me van alles, ook wat ik wilde. Ik had geen idee. Ze stelde rolstoelhandbal voor. Dat verraste me. Roelstoelhandballen? Hoe kan dat nou, ik zit niet eens in een rolstoel? Het voelde onlogisch. Ze legde me uit dat je ook kunt rolstoelhandballen als je slecht ter been bent. Daar had ik zelf niet aan gedacht. Dat is het mooie van consulenten: ze brengen je op ideeën. Het is altijd goed om daarmee te praten.”

Warm bad

Bij handbalvereniging Ventura werd ze met open armen ontvangen. “Dat voelde gelijk als een warm bad. Ik kwam binnen als mens en niet als iemand met een beperking. De eerste keer zal ik trouwens niet snel vergeten. Ik vroeg me van alles af, hoe je in een rolstoel zit, hoe je moet bewegen, hoe je moet draaien. Ik vond het superspannend maar ben goed opgevangen. We hebben gewoon ook een leuk team. We zijn fanatiek in gezelligheid. We vinden het vooral belangrijk dat het leuk is. Maar we willen ook winnen als we in het veld staan.”

Zelfvertrouwen

Rolstoelhandbal heeft mijn leven veranderd”, gaat Wendy verder. “Mijn zelfvertrouwen heb ik terug. Ik kan niet alles maar ik kan ook een heleboel wel, zo denk ik nu. Ik wil ook weer aan het werk en volg een re-integratiecursus, ook al ben ik vrijgesteld van werk. Telefoon- of receptiewerk zou ik graag willen doen. Dat deed ik voorheen en ligt me goed. Als iemand wat voor me weet hou ik me aanbevolen. Door het handballen heb ik ook weer nieuwe sociale contacten opgedaan. Het is fijn om onder de mensen te zijn.”

Wil je ook verrast worden door goede ideeën en kijken wat er voor jou mogelijk is op het gebied van sporten en bewegen? Praat dan met een buurtsportcoah bij jou in de buurt en krijg het sportadvies dat bij jou past! Klik hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: