Direct door naar content
ONBEPERKT-Podcast terugblik 2023 afbeelding nieuwsbericht

ONBEPERKT-Podcast terugblik 2023

20 december 2023

De kerstvakantie lijkt vaak door alle feestdagen al helemaal vol gepland. Toch heb je ook veel loze uurtjes in zo’n week, denk bijvoorbeeld al aan de tijd dat je onderweg bent naar familie. Die tijd kun je mooi gebruiken om de podcasts terug te luisteren waar je maar niet aan toe kwam. Wij hebben dan een goede tip voor je: onze ONBEPERKT podcast! In dit overzicht blikken we even terug op de afleveringen van het afgelopen jaar.

ONBEPERKT is een show over beperkingen. Zichtbaar en onzichtbaar. Vanaf dit jaar ontvangt Eva Eikhout samen met Marcel Maijer een gast en praten ze over de beperkingen van zichzelf en elkaar.

Tristan Bangma

Als je ONBEPERKT-afleveringen gaat inhalen, begint dan gelijk met de nieuwste. Daarin hoor je het inspirerende verhaal van Tristan Bangma. Bij hem werd op achtjarige leeftijd opticusatrofie geconstateerd. Een aandoening aan de oogzenuw, waardoor hij steeds minder gaat zien. In tandemwielrennen heeft hij helemaal zijn sport gevonden. Een ambulant begeleider maakte daarin het verschil. Zij moedigde hem aan om te gaan sporten. Geïnspireerd door zijn vader en de topsporters die hij zag op televisie, ging Tristan in 2012 naar de Paralympische Talentendag. Nu, slechts een aantal jaar later, heeft hij drie Paralympische medailles en zes wereldtitels op zijn naam.

Beluister aflevering #25 of bekijk hier de video:

Kimberley Alkemade

Ook in het gesprek bij paralympisch atlete Kimberley Alkemade staan twee momenten centraal waarop voor haar veel veranderde. Eerst was er het dramatische ongeluk op haar achtste, waarbij zij haar moeder verloor. Zelf overleefde ze het ongeluk maar verloor hierbij haar linker onderbeen. Lange tijd stond sport niet bovenaan haar prioriteitenlijst. Tot haar 27e werkte ze als verpleegkundige met gehandicapten. In 2017 zag ze haar leven positief veranderen door een brief: “Jij bent uitgenodigd voor de Nederlandse selectie Paralympisch Atletiek.” Dat was het begin van een hele mooie paralympische carrière, die wat haar betreft zeker nog niet klaar is.

Beluister aflevering #24 of bekijk hier de video:

Leon Emmen

In augustus spraken Marcel en Eva met fanatiek golfer Leon Emmen. Op zijn 30e had hij alles goed voor elkaar: een carrière die in de lift zat en hij was net vader geworden. Dat mooie leventje stond ineens op zijn kop toen hij heel erg ziek werd. Tijdens een onschuldige operatie liep hij bloedvergiftiging op, waardoor uiteindelijk zijn beide benen moesten worden geamputeerd. Daarna ging het in een sneltreinvaart beter met Leon. Hij moest 9 maanden revalideren en nam de tijd om zijn amputatie te verwerken. Hij kwam positief terug, met nieuwe benen in een heel nieuw leven. En toen ging het weer mis...

Wat er misging en hoe Leon opnieuw omhoog is geklommen, hoor je in aflevering #23.

Noa de Groot

Het gesprek met Noa de Groot, festivalliefhebber en handbiker, was ook al zo indrukwekkend. Zij liep in de zomer van 2022 een dwarslaesie op na een auto-ongeluk tijdens een kampeertrip met vrienden. Terwijl zij blijvende schade opliep, bleven haar vrienden ongedeerd. Na drie weken in het ziekenhuis en zes maanden revalidatie in de Sint Maartenskliniek besefte Noa dat haar leven voorgoed was veranderd. De ontdekking dat ze evengoed kan sporten opende een wereld voor haar. Ondanks het advies van haar arts besloot ze deel te nemen aan de HandbikeBattle. Daar verraste ze iedereen, maar vooral zichzelf door als eerste te finishen met haar e-handbike.

Beluister aflevering #22 of bekijk de video:

Willem Hooft

Als je gek bent van extreme sporten en hoe je nieuwe uitdagingen aan kunt gaan dan is de aflevering met wereldreiziger en professioneel kitesurfer Willem Hooft een absolute aanrader. Willem liep zes jaar geleden een dwarslaesie op door een zwaar motorongeluk. Hij stond toen aan het begin van zijn sport- en werkcarrière. Hij werkte als engineer, woonde met twee vrienden in hartje Amsterdam, reed veel met de motor en was een fervente windsurfer. Maar het ongeluk zette zijn leven flink op zijn kop.

Willem vertelt bevlogen hoe hij met zijn ongeval omgaat, up & downs bestrijdt en nieuwe dromen bereikt. Beluister aflevering #19 

Eerder in het jaar spraken Eva en Marcel ook met rolstoelmodel Elianne Speksnijder, ex-militair en paralympisch basketbalspeler Marc van de Kuilen, en professioneel hockeyer Dennis Warmerdam. Het complete overzicht van alle afleveringen van de ONBEPERKT-podcast vind je hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: