Direct door naar content
Bij VPG zien ze al 50 jaar wat paardrijden met je doet afbeelding nieuwsbericht

Bij VPG zien ze al 50 jaar wat paardrijden met je doet

04 januari 2024

De Vereniging Paardrijden Gehandicapten Amsterdam (VPG) zorgt al vijftig jaar dat iedereen met een beperking ruiter kan worden. Iedereen met een visuele, verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking is welkom. In de thuisbasis Prins Willem-Alexander Manege in Amsterdam Zuidoost zien ze wekelijks wat paardrijden voor bijzondere effecten kan hebben op mensen met een beperking.

VPG kent nu ongeveer 170 leden, waardoor de club ook een wachtlijst heeft voor mensen met een beperking. Mensen zonder beperking kunnen wel lid worden, waarbij zij automatisch als vrijwilliger worden ingezet om de ruiters met een beperking te helpen en de paarden te verzorgen. De club voelt voor veel mensen echt als een familie, zij zijn dan ook vaak ook al lang lid.

Zelfvertrouwen

Joop Stokkel (56) begon bijvoorbeeld als vijftienjarige jongen met paardrijden bij de club en nu is hij daar instructeur voor de helpers. “Mijn broers deden aan voetbal, maar dat ging mij niet lukken omdat ik een arm én een been mis. Met gym werd ik altijd als laatste gekozen. Ik stortte me fanatiek op zwemmen en paardrijden. Daar was ik goed in en dat gaf me zelfvertrouwen”, vertelt hij in een uitgebreide reportage over VPG in Het Parool.

Gevulde prijzenkast

Dat nieuwe zelfvertrouwen leverde hem een goed gevulde prijzenkast op met vijf gouden, drie zilveren en één bronzen zwemmedailles bij de Paralympische Spelen van 1988 en 1992. Daarna nam hij nog drie keer deel aan de Spelen van Atlanta (1996), Sydney (2000) en Athene (2004), waar hij totaal nog eens één keer goud, drie keer zilver en twee keer brons behaalde. “Ik bewees dat ik ergens in uitblonk en dat gaf een goed gevoel.”

Rustig op een paard

Zijn dochter Romy ging van kinds af aan al mee naar de manege waar haar vader veel was te vinden. Zij ziet als bestuurslid en instructeur bij VPG dagelijks wat het paardrijden met kinderen en volwassenen met een beperking kan doen. “Ik geef bijvoorbeeld les aan Tygo, die blind is en autisme en adhd heeft. Hij is vooraf heel druk en springerig, maar als hij op het paard gaat zitten, wordt hij rustig. Je ziet dan echt de ontspanning in zijn gezicht. Een andere jongen is juist heel stil, maar brandt los zodra hij op het paard zit.”

Beter slapen

Carla Verweij ziet ook dat unieke effect bij haar dochter Charlotte. “Ze is een heel sensibel kind en raakt snel overprikkeld. Paardrijden brengt haar letterlijk en figuurlijk in balans. Ze slaapt waanzinnig goed na een les en ze wordt er blij van.”

Lees de hele reportage over VPG bij Het Parool.

Foto: Facebook / VPG Amsterdam

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: