Direct door naar content
Dit apparaatje maakt appen in braille mogelijk afbeelding nieuwsbericht

Dit apparaatje maakt appen in braille mogelijk

16 januari 2024

Een klein zwart apparaatje met zes grote witte knoppen erop. Meer is de Hable, zoals dit braille toetsenbord heet, eigenlijk niet. Toch betekent het voor mensen met een visuele beperking een wereld van verschil. Gebruiker Leo ziet in deze eenvoudige uitvinding een oplossing voor veel van zijn dagelijks problemen.

De Hable is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Het idee was bij mede-oprichter Ayushman ontstaan. Zijn opa werd langzaam blind en zocht naar een manier om toch op een moderne manier met hem te blijven communiceren. Toen hij ontdekte dat die oplossing nog niet bestond, besloot hij zelf een aangepast toetsenbord voor een smartphone te gaan ontwikkelen.

Stevie Wonder

Ondertussen zijn de studenten al heel wat verder en hebben van dat idee een echte start-up opgezet. De Hable One is nu al even op de markt en dat blijft niet onopgemerkt. Het apparaatje wordt in verschillende landen verkocht, zoals Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Tot de ruim 2000 gebruikers zitten ook bekende blinde wereldsterren, zo heeft Stevie Wonder aangegeven erg enthousiast te zijn over de Hable.

Braille Pluim

Dit jaar begon Hable met een mooie opsteker, want ze ontvingen de Braille Pluim. Deze award kregen de uitvinder voor hun inzet om braillegeletterdheid en toegankelijkheid te bevorderen. Hoe het braille toetsenbord bijdraagt aan inclusiviteit legde gebruiker Leo Dijk uit bij het NOS-journaal. “Met dit ding kan ik mijn hele telefoon bedienen. Ik druk op de brailletoetjes om van app naar app te gaan. Dan kies ik bijvoorbeeld Whatsapp en dan typ ik bijvoorbeeld een bericht naar mijn vrouw dat ik naar huis kom. Het is zo handig!”

‘Lekker typen’

Een touchscreen levert Leo veel gedoe op. Dat vegen over een scherm kost hem meer tijd en hij moet de hele tijd zoeken naar dingen. “Laat mij maar lekker typen”, zegt hij. Voor hij de Hable had maakte Leo gebruik van een groot toetsenbord om te typen of de dicteerfunctie. Maar als je in de trein zit vindt Leo het niet altijd nodig dat iedereen naast hem hoort wat hij wil zeggen. “Als ik in de trein zit en ik wil bijvoorbeeld tegen mij vrouw zeggen dat ik van haar hou. Dat hoeft de trein niet te weten...”

Toegang tot de wereld

Leo ziet in de Hable daarom een grote doorbraak. “Die telefoon is de toegang tot de wereld voor jou. Dus als je dat met zo’n apparaatje beter en sneller kan doen dat is geweldig. Dat lost heel veel voor mij op.”

Bron: NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: