Direct door naar content
De basketballers van het Topteam doen het “met z'n allen” afbeelding nieuwsbericht

De basketballers van het Topteam doen het “met z'n allen”

18 januari 2024

Steeds meer mensen met een beperking ontdekken hoe leuk basketbal kan zijn. Dat was ook goed te zien bij een basketbaltoernooi in Bemmel, waar zelfs een club uit België op af was gekomen. Bij de Bemmelse club Batauwe Basketball staat spelplezier en het gevoel van saamhorigheid voorop!

Dat basketbal populair is in Nederland konden wij afgelopen jaar ook al zien in de Sportzoeker, want basketbal stond op plek 9 in de meest gezochte sporten van 2023! In Bemmel weten ze al lang waarom dit zo’n leuke sport is. Daar is G-basketbal in een paar jaar tijd enorm gegroeid. Bij Batauwe laten ze die G trouwens gewoon weg, zij noemen het team voor sporters met een beperking het Topteam. Het aantal leden van dat team is in een paar jaar tijd van drie naar dertig gegroeid. De leeftijden variëren van 18 tot 43 jaar en ook de beperkingen verschillen.

Meer toernooien

Tom heeft bijvoorbeeld autisme en ADD, vertelt hij op AD.nl. Hij heeft in basketbal helemaal zijn sport gevonden. “Het is leuk om in een team te sporten. Basketbal ligt me wel. Komt ook omdat ik er best goed in ben. Inzicht is mijn sterkste punt.” De wedstrijden bij zo’n toernooi duren twintig minuten. Als het aan Tom ligt komen er meer van dit soort toernooien.

PIT

Door de ledengroei heeft Batauwe ondertussen al drie Topteams die op verschillende niveaus actief zijn: de funklasse, de middenklasse en de hogere klasse. Voor alle teams geldt hetzelfde principe dat trainer Lars van Brakel samenvat als PIT. De ‘P’ van plezer, want dat staat voorop, daarnaast staat de ‘I’ voor inzet en de ‘T’ voor Teamgeest. De spelers stralen uit dat ze het met elkaar doen. Die saamhorigheid is mooi om te zien.”

Dichter bij elkaar

Dat legt speler Gijs Meurs ook nog even goed uit voor de camera van Omroep Lingewaard. “We doen het altijd met allen. Eigenlijk is basketbal ook een middel om dichter bij elkaar te komen. Het is een opening voor gehandicaptensport.” Hij heeft door een ongeluk zuurstofgebrek opgelopen en daardoor niet-aangeboren hersenletsel. In het Topteam kan hij daar beter mee omgaan. Mensen die ook in dat gezellige team mee kunnen doen moeten zich vooral aanmelden. “Wij hebben absoluut nog ruimte”, aldus Gijs.  

Lijkt het jou ook leuk om basketbal te proberen? Kijk dan eens op de pagina over basketbal voor alle informatie en een club bij jou in de buurt!

Bron: AD.nl en Omroep Lingewaard

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: