Direct door naar content
De 10 meest gezochte sporten van 2023! afbeelding nieuwsbericht

De 10 meest gezochte sporten van 2023!

21 december 2023

Wist jij al hoeveel verschillende sporten we dit jaar hadden in onze Sportzoeker? Maar liefst 135 sporten en beweegvormen voor mensen met een beperking! Dat maakt zoeken naar een geschikte sport bij ons altijd de moeite waard. Aan het einde van het jaar is het altijd leuk om te zien welke sporten het meest gezocht zijn bij Uniek Sporten. Daarom hebben we weer een lijstje met de populairste sporten gemaakt!

Als je een beperking of chronische aandoening hebt dan kan het lastig zijn om een geschikte sport of club te vinden. Daar hebben wij wat op gevonden: de Sportzoeker. In deze zoekfunctie van deze website kun je dus zoeken in 135 verschillende sporten. En daar komen ook steeds weer nieuwe sporten bij. Dat geldt ook voor het aantal clubs en locaties die deze sporten aanbieden. Met meer dan 4350 sportclubs op dit platform vind je hier altijd een club bij jou in de buurt.

Top 10

Het afgelopen jaar hebben jullie weer veel gebruik gemaakt van deze zoekfunctie. Dat is terug te zien in deze top 10 van meest gezochte sporten:

1. Zwemmen

Zwemmen heeft in dit rijtje al jaren stevig de koppositie in handen. Niet zo vreemd, want deze sport kun je ook met allerlei beperkingen doen. Wil je meer weten over de mogelijkheden van zwemmen met een beperking? Ga dan naar de pagina over zwemmen.

2. Fitness

Fitness volgt ook al een paar jaar op een mooie tweede plek. Onder fitness vallen allerlei vormen en sporten die je in een sportschool kunt doen. Je kunt daar goede begeleiding krijgen en een programma afwerken dat op jouw beperking en vooral jouw mogelijkheden is afgestemd. In Nederland vind je ook steeds meer sportscholen die speciale lessen en begeleiding voor jou aanbieden. Lees daar meer over op de pagina over fitness.

3. Voetbal

Voetbal is weer terug in de top 3 van meest gezochte sporten. Deze sport komt ook vaak terug in de Sportzoeker en zeker door de vele vormen die tegenwoordig worden gespeeld: g-voetbal, amputatievoetbal, framevoetbal, CP-voetbal, blindenvoetbal en dovenvoetbal. Lees meer over alle mogelijkheden op de pagina over voetbal.

4. Dansen

Iedereen kan dansen en dat hebben steeds meer mensen door, want vorig jaar stond deze sport nog op plek 6! Bij dansen hebben we ook allerlei stijlen en vormen toegevoegd zoals rolstoeldansen, jazzdans, stijldansen en salsa dansen. Je kan ook lekker in je eigen huiskamer dansen met de Uniek Sporten-app. Heb jij de drie nieuwe dansworkouts op YouTube al gezien? Ga voor meer informatie over danscholen bij jou in de buurt naar de pagina over dansen.

5. Tennis

Tennis is dit jaar helemaal terug in dit zoeklijstje. Misschien hebben de prestaties van Diede de Groot daarbij wel geholpen! Zij doet uiteraard de vorm rolstoeltennis, maar zit in het dagelijks leven niet in een rolstoel. Dat kan dus ook! En bij rolstoeltennis kun je trouwens ook heel goed tegen spelers een balletje slaan die over het veld kunnen lopen.

Ga voor meer informatie over een tennisclub bij jou in de buurt naar de pagina over tennis.

6. Gymnastiek

Gymnastiek is dit jaar gestegen van plek 9 naar 6! Dit is de overkoepelende term voor sporten als gymmen, turnen en dansen (streetdance en jazzdance). Voor kinderen met een verstandelijke beperking is er G-gym en voor kinderen met een fysieke beperking is er Gym-Extra. Lees meer over alle mogelijkheden op de pagina over gymnastiek.

7. Judo

Judo is ook een plekje gestegen. Dit is een sport waarbij discipline, regels en respect belangrijk zijn. Je kunt deze sport beoefenen met een verstandelijke, lichamelijke of visuele beperking. Lees alles over deze sport op de pagina over judo.

8. Atletiek

Vorig jaar stond atletiek net niet in deze top 10, maar nu dus mooi op plek 8. Deze ‘moeder aller sporten’ bestaat net als gymnastiek ook vele onderdelen. Je kunt dat indelen in: lopen, werpen en springen. Sporters met een beperking hebben veel mogelijkheden in deze sport, denk maar aan het lopen met blades of het zeer populaire Frame Running.

Lees alle informatie over de mogelijkheden op de pagina over atletiek.

9. Basketbal

Basketbal is dit jaar ook nieuw binnen in dit lijstje. Bij deze snelle balsport heb je als sporter met een beperking ook vele keuzes: rolstoelbasketbal, G-basketbal en zone-basketbal. Bij die laatste vorm speel je vier tegen vier in teams met spelers met en zonder beperking. Ga voor alle informatie over deze sport naar de pagina over basketbal.

10. Hockey

We sluiten dit mooie lijstje af met een sport die we vorig jaar ook niet terugvonden: hockey! Binnen het parahockey (zoals hockey voor sporters met een beperking wordt genoemd) heb je vier vormen: G-Hockey voor spelers met een verstandelijke beperking; LG-Hockey voor spelers met een lichamelijke beperking, zoals CP; H-Hockey voor spelers in een handbewogen rolstoel; en E-Hockey voor spelers in een elektrische rolstoel. Je leest alles over die vier vormen op de pagina over hockey.

Zit jouw sport nu niet in dit lijstje? Ga dan snel naar de Sportzoeker, want daar staan nog veel meer sporten en beweegvormen in.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: