Direct door naar content
Lars is zelfverzekerder geworden door sport afbeelding nieuwsbericht

Lars is zelfverzekerder geworden door sport

23 januari 2024

Sport kan een enorme boost aan je zelfvertrouwen geven als je een beperking hebt. Lars Hof uit Nieuw-Amsterdam is daar het levende bewijs van. Hij was eigenlijk altijd een ingetogen jongen, maar doordat hij zelf ging sporten en ook veel sport ging kijken is hij helemaal veranderd. Lars heeft zelfs een eigen stichting opgezet om zijn passie voor sport met andere mensen met een beperking te kunnen delen.

Lars zit door Cerebrale Parese in een elektrische rolstoel. De hersenbeschadiging die hij bij de geboorte opliep zorgde ervoor dat hij niet goed kan bewegen en praten. Hij communiceert via een spraakcomputer, maar zijn geestelijk vermogen is hetzelfde als dat van leeftijdsgenoten. Het frustreert Lars dat mensen vaak denken dat hij een geestelijke beperking heeft.

‘Niet dom’

Die vooroordelen probeert hij zelf ook weg te nemen. “Ik geef presentaties over het thema ‘ik ben meer dan mijn rolstoel’”, legt hij uit in een item van RTV Drenthe. Op een scherm bij zijn rolstoel verschijnt een tekst: "Denk niet dat ik dom ben. Ik kan niet praten, maar daarom ben ik nog niet achterlijk."

Groot voetbalfan

Toen hij jonger was had Lars dat echt niet zo duidelijk durven uitleggen. Hij was tien jaar terug nog een ingetogen jongetje die niet zo veel deed. Het sporten heeft hem veel meer zelfvertrouwen gegeven. Voetbal is zijn favoriete sport om naar te kijken. Hij wordt ook wel de grootste rollende voetbalfan van Zuidoost Drenthe genoemd. Zijn club? Ajax. Zijn begeleidster Carmen, met wie hij al twaalf jaar een band heeft, is voor Feyenoord. Maar samen zijn ze ook fan van FC Emmen.

Meer energie

Bij Lars blijft het niet alleen bij kijken naar sport, hij vindt het ook leuk om zelf in beweging te komen. Zijn moeder ziet wat dat met hem doet. “In eerste instantie is hij doodmoe, maar het het geeft hem ook meer energie. Sport maakt hem gelukkig.” Dat gevoel gunt Lars meer mensen met een beperking. Daarom zet hij zich met zijn Stichting LARS in om anderen ook aan te moedigen te gaan bewegen. Hij zamelt nu bijvoorbeeld geld in voor een gemotoriseerd hulpmiddel wat mensen zoals Lars kan helpen bij het maken loop/fiets bewegingen.

Droom: Crossfitbox

Hij heeft ook nog een grote droom, vertelt zijn moeder aan RTV Drenthe: “Lars wil graag een crossfit box waar iedereen kan sporten, dus ook dat er apparaten staan voor mensen met een beperking. Vooral dat met elkaar sporten vindt hij belangrijk.”

Ga voor het hele item naar RTV Drenthe.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: