Direct door naar content
Hans (66) maakt weer fietstochten met zijn vrouw: “Een geweldig gevoel!”  afbeelding nieuwsbericht

Hans (66) maakt weer fietstochten met zijn vrouw: “Een geweldig gevoel!”

29 januari 2024

In oktober 2022 lag de 66-jarige Hans de Back uit Ossendrecht vier weken in coma op de intensive care. Toen hij wakker werd was zijn been geamputeerd en had hij een stoma. Nu, nog geen anderhalf jaar later, kan hij weer de hort op met zijn handbike. “Dankzij de hulp van beweegcoach Jeske kan ik weer participeren in de maatschappij. En dat is een geweldig gevoel.”

Het is oktober 2022 als het plots helemaal mis is voor Hans. Hij zakt in de slaapkamer in elkaar. “Het bleek een aneurysma te zijn in mijn buik, oftewel een slagaderlijke bloeding.” Hij is dan net een jaar met pensioen nadat hij 45 jaar bij de politie heeft gewerkt. “Dat mag je gewoon opschrijven hoor”, grapt hij. “Daar schaam ik mij niet voor.” Maar terwijl hij op de grond ligt denkt hij eigenlijk dat zijn leven voorbij is. “En dat klinkt misschien gek, maar op dat moment gaf dat een soort rust. Een vreemd gevoel, net alsof ik van de glijbaan ging.”

Hans kan gelukkig worden geholpen in het ziekenhuis, maar het herstel is zwaar. “Ik heb vier weken lang in coma gelegen en toen ik wakker werd was mijn been geamputeerd en had ik een stoma”, vertelt hij. “Omdat ze tijdens de ingreep de bloedsomloop stil hebben moeten leggen is mijn been afgestorven.” Als hij uit zijn coma ontwaakt is hij vooral erg verbaasd over alles. “Ik vroeg mijzelf de heel de tijd af: hoe heeft dit toch kunnen gebeuren?”

Terwijl Hans aan zijn herstel werkt, komen ook andere gedachtes bij hem naar boven. “Voor dit alles was ik best sportief. Ik fietste regelmatig lange stukken met mijn vrouw Marleen en zelf maakte ik op goede dagen soms wel rondjes van 80 kilometer op de racefiets. Toen dacht ik wel even: er is ook veel dat ik niet meer kan.” Maar sterk als hij is zet Hans de negatieve gedachten om in iets positiefs en na zijn revalidatie bij Tante-Louise in Bergen op Zoom kruipt hij thuis achter de laptop.

‘Weer onderdeel van de maatschappij’
“En daar zag ik voor het eerst Uniek Sporten Brabant”, legt Hans uit. “Maar in eerste instantie dacht ik eigenlijk dat dat alleen voor jonge mensen was.” Hij legt toch contact en beweegcoach Jeske Veluwenkamp komt hij hem langs. “Wat een enthousiaste meid is dat zeg”, vertelt Hans vrolijk. “Zij heeft mij met zoveel zaken ondersteund dat ik wel durf te stellen dat ik mede door haar steun gewoon weer kan participeren in de maatschappij. En Uniek Sporten Brabant is er dus voor iedereen met een beperking, ongeacht je leeftijd.”

Zo helpt Jeske hem met het aanvragen van een gewone en later een elektrisch ondersteunde handbike die gekoppeld kan worden aan zijn rolstoel. “En nu kan ik er met mijn vrouw weer op uit en stedentripjes plannen. Dat deden we hiervoor ook altijd. Door mijn handbike hoor ik er gewoon weer bij en ben ik minder afhankelijk van hulp van andere mensen. Dat is een geweldig gevoel.” En Hans en Jeske hebben nog altijd contact. “Soms moet ze hier in de buurt zijn en staat ze ineens voor de deur om te vragen hoe het gaat. Dat zegt veel over haar als persoon.”

Eigen boek
Binnenkort komt zijn boek uit: Ons leven op zijn kop. Daarin delen Hans en Marleen hun ervaringen en gevoelens van de afgelopen periode. “Toen ik in coma lag heeft Marleen een IC-dagboek bijgehouden en veel geappt met vrienden. Het is voor mij een manier geweest om alles van mij af te schrijven.”

Hulp van een beweegcoach
Heb jij ook een vraag over aangepast sporten, het vinden van een sport(club) of een geschikt hulpmiddel? Neem dan vrijblijvend contact op met de beweegcoach van Uniek Sporten Brabant uit jouw gemeente en zij helpen je graag verder!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: