Direct door naar content
Diede de Groot is vooral trots na weer een zege afbeelding nieuwsbericht

Diede de Groot is vooral trots na weer een zege

29 januari 2024

Het was een spannende finale, maar het is rolstoeltennisster Diede de Groot toch weer gelukt de Austrialian Open te winnen. Onze ambassadeur won voor de zesde keer op rij het tennistoernooi in Melbourne en totaal staat ze nu op 21 Grand Slam titels. Met die reeks heeft Diede haar jeugdidool Esther Vergeer geëvenaard. Zelf is ze niet zo bezig met al die aantallen en records. “Ik ben vooral trots op mezelf.”

Diede de Groot is al tijden de absolute nummer 1 van de wereld in het rolstoeltennis. Dat is ook te zien aan haar reeks van ongeslagen wedstrijden: haar eindzege op de Japanse Kamiji in Australië was al haar 135ste winst op rij! Ondanks die indrukwekkende cijfers, was ze voor deze finale toch gespannen. “Het was lang geleden dat ik mij zo zenuwachtig heb gevoeld vooraf. Mijn ongeslagen reeks is erg hoog, maar daardoor wordt de druk op elke wedstrijd ook steeds groter. Dat is wel merkbaar. Ik probeer dat te negeren, maar dat is echt onmogelijk”, zei ze tegen de NOS.

Niet met record bezig

De Japanse maakte het Diede ook nog erg lastig in de finale en zette veel druk. Ze voelde zich dan ook pas echt zeker van de overwinning toen de laatste bal was geslagen. Dat ze met deze overwinning op gelijke hoogte komt met haar jeugdidool Esther Vergeer noemt ze bijzonder, maar tegelijkertijd staat ze daar ook niet al te lang bij stil. “Ik zeg altijd heel erg dat records mijn niet zoveel doen. En dat ik er niet mee bezig ben… En dat is ook echt zo. Ik ben niet bezig met records of een aantal. Ik heb dat niet in mijn hoofd. Maar als ik terugkijk en zie wat ik allemaal gedaan heb dan is dat toch wel echt heel erg bijzonder. Dan kan ik alleen maar trots zijn op mezelf.”

Vieren in plaats van vergelijken

In een interview in het AD gaat ze daar nog verder door over die vergelijking. Daar heeft ze het Esther, die ook uit Woerden komt, ook vaak over. “We moeten het vieren, niet vergelijken. Natuurlijk ben ik supertrots op dit record, maar we proberen vooral te focussen op het feit dat het rolstoeltennis nog steeds vooruit gaat. Daar werken we samen aan.”

Plezier in tennis blijft

Diede vindt het vooral belangrijk om te laten zien dat ze plezier heeft in tennis. Dat past ook bij haar rol als ambassadeur om de gehandicaptensport verder te promoten. Bij Diede zit dat plezier in sport in de verbeterpunten die zij nog steeds ziet bij haar zelf. “Tennis is echt een moeilijke sport, dus er is nog heel erg veel dat ik kan verbeteren. Als je zo lang tennist en zo lang aan de top staat is het belangrijk dat je nog bepaalde uitdagingen ziet. En gelukkig zijn die er nog steeds.”

Bron: NOS.nl en AD.nl
Foto: Ilse Schaffers

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: