Direct door naar content
Zo wordt bewegen net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen afbeelding nieuwsbericht

Zo wordt bewegen net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen

30 januari 2024

Sport en bewegen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Misschien denk jij dat het door jouw beperking of chronische aandoening lastig is om meer te gaan bewegen. En zie je sport vooral als moe worden, zweten en dingen die je ‘vast niet kan’. Dan zijn onderstaande tips helemaal voor jou! Met kleine stapjes zul je namelijk zien dat sport en bewegen net zo makkelijk in je dag past als tandenpoetsen.

1. Begin bij wat je wél kan

Als je een beperking hebt denk je vast wel eens aan wat je allemaal niet kan. Maar begin nu eens met wat je wél kan. Dat is je eerste stap en dat kun je steeds verder uitbreiden. Zit je in een rolstoel? Dan kun je bijvoorbeeld op je werk vaker zelf koffie halen. Met dat rollen naar de koffieautomaat pak je ook weer wat extra beweging.

2. Pak vaker de fiets

Even snel boodschappen doen, neem je dan de auto? Als het in je mogelijkheden ligt, kun je hier ook beweegwinst pakken door dat korte ritje met de fiets te doen of wandelend. Je kunt ook kleiner beginnen door je auto bij je werk of sport net iets verder te parkeren, zodat je het laatste stukje moet wandelen.

3. Ga lunchwandelen

Een lunchwandeling is om meerdere redenen een dikke aanrader! Met een ommetje van twintig minuten of een halfuurtje buiten heb je even een goede onderbreking van je werk. En dat zorgt dat je daarna weer fris en met nieuwe energie weer aan de slag kunt. Als je dit met collega’s afspreekt dan motiveer je elkaar zo ook om elke dag even zo een extra beweegmoment in te lassen.

4. Gebruik een stappenteller

Hou je van cijfertjes en beweegapps? Dan is een stappenteller een goede motivatie om het bewegen in je dagelijkse routine te passen. Stel je zelf een doel voor het aantal stappen dat je wilt zetten en kijk of je dat na een tijdje kunt uitbreiden.

5. Maak sport en bewegen leuk!

Van een dagelijkse wandeling is het maar een kleine stap naar wandelen, want dat is zeker ook een vorm van sport. Sommige mensen zien dat als bewegen. Ook goed, hoe je het noemt maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je het leuk maakt voor jezelf. Dat doe je om te beginnen door met iets te beginnen wat je leuk vindt. Kijk daarvoor in de Sportzoeker en probeer gewoon van alles uit. Samen sporten maakt het ook gezelliger en zorgt dat je stok achter de deur hebt. Door na het sporten af te spreken nog koffie te drinken heb je daar nog een gezellige beloning bij ook.

Lees meer motivatietips om sport en bewegen langer vol te houden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: