Direct door naar content
Albert blijft positief door het paradarten afbeelding nieuwsbericht

Albert blijft positief door het paradarten

06 februari 2024

Wist jij dat je ook heel goed kunt darten als je een beperking hebt? Tijdens de Dutch Darts Open in Assen werd zelfs een paradartstoernooi georganiseerd. Albert Lubbelinkhof was daar een van de smaakmakers. Sinds afgelopen najaar zijn bij hem zijn beide benen geamputeerd, maar vanuit zijn rolstoel kan hij prima een potje darten.

In 2022 verloor Albert al zijn linkeronderbeen door suikerziekte en een bacterie. Afgelopen oktober kreeg hij ook in zijn andere been een bacterie. “Op een gegeven moment kon ik kiezen: dood of amputatie. Dan is de keuze makkelijk, dan ga je voor amputatie", vertelt hij aan RTV Drenthe.

Positief gevoel

Ondanks alles wat hij al heeft meegemaakt vindt Albert het belangrijk om positief te blijven. "Als je mindervalide bent, houdt je leven niet op. Dat wil ik aan de mensen laten zien." Het darten heeft bij hem zeker bijgedragen aan dat positieve gevoel. Zijn deelname aan het paradartstoernooi in Assen ziet hij dan ook al als een overwinning. Hij had vooraf ook niet al te hoge verwachtingen. “Als ik een leg win, dan mag ik blij zijn denk ik”, grapte hij bij de lokale omroep.

Hele happening

Hij verbaasde zichzelf toch nog, want hij won zelfs twee rondes. “Ik was overmand door emoties”, vertelde hij achteraf. Dat hij uiteindelijk met 3-2 verloor maakte voor hem niet uit. Voor Albert is de ontdekking van darts als mogelijkheid veel belangrijker. Hij had eerder al wel gemerkt dat het gooien vanuit een rolstoel even wennnen is. De wedstrijd bracht nog wat meer spanning mee. “Ik heb gemerkt dat het paradarten heel zwaar is met een rolstoel. Telkens op en neer, met je rolstoel over die vloerbedekking. Ik ben conditioneel wel zwak, dus dat viel wel tegen. Maar ik heb van de hele happening genoten.”

Paradarten promoten

Albert werd niet alleen door RTV Drenthe om zijn ervaring gevraagd. Ook QMusic, NPO Radio 2 en Hart van Nederland besteedde aandacht aan de paradarter uit Coevorden. En daar vertelde hij graag zijn verhaal. "Ik vind het belangrijk dat het paradarten gepromoot wordt, ik wil laten zien dat je als mindervalide nog steeds vrolijk kunt zijn en dat het leven verder gaat."

Bron: RTV Drenthe

Bekijk ook dit item van RTV Drenthe op YouTube

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: