Direct door naar content
Doe de check: zit jij goed in je rolstoel? afbeelding nieuwsbericht

Doe de check: zit jij goed in je rolstoel?

15 februari 2024

Als je in een rolstoel zit is het belangrijk dat je een goede houding hebt. Het is namelijk niet alleen vervelend als je niet goed zit, het kan ook nadelige gevolgen hebben voor je lichaam. Maar hoe weet je nu of je goed zit? Daar is nu een handige screening voor ontwikkeld: Check je zit!

Zeker als je twijfelt over jouw zithouding in je rolstoel is het goed daar aandacht aan te besteden. Als je al klachten hebt dan is dat extra belangrijk. De Check je zit-screening kan dan een goed startpunt zijn om inzicht te krijgen in mogelijke rolstoelzit- en rijproblemen zoals pijnklachten, vermoeidheid of het missen van steun. Je kunt hiermee ook de bevestiging krijgen dat je goed zit en je kunt ook juist tips krijgen om problemen met je rolstoel op te lossen.

Alles op een rijtje

Bij de check doorloop je een aantal vragen zoals wat voor rolstoel je gebruikt, hoe je dat hulpmiddel gebruikt en hoe het zit met jouw rolstoelvaardigheid. Uit al die vragen komt een screeningsoverzicht wat je ook weer kunt downloaden als pdf. Dat is handig, want dan heb je alles voor jezelf op een rijtje staan. Dat kun je dan ook weer gebruiken als je in gesprek gaat met een rolstoeladviseur, WMO-consulent of een behandelaar.

Zitadviesteam

Als je echt zeker wilt weten of je goed zit dan kun je ook een zitadviesteam inschakelen. Deze teams bestaan uit een fysiotherapeut, een ergotherapeut en een revalidatietechnicus. Samen kijken zij naar je zit- en rijhouding in je rolstoel, de technische staat van je rolstoel en jouw mogelijkheden met zitten en rijden. Vlogster Manon van den Heuvel ging naar zo’n team en maakte daar voor Check je Zit onderstaande video over:

Op Checkjezit.nl vind je nog meer video’s van Manon en andere ervaringsdeskundigen onder het kopje ‘tips van de boekenplank’. De website geeft trouwens ook nog veel meer informatie en advies over goed zitten en rijden in een rolstoel. Zo kun je meer te weten komen over mogelijke zitproblemen, soorten rolstoelen en het afstellen van je rolstoel. 

Heb jij een hulpmiddel nodig om te kunnen sporten? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor aanschaf of uitleen bij Uniek Sporten Hulpmiddelen!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: