Direct door naar content
Vrouwen doen ook aan amputatievoetbal!  afbeelding nieuwsbericht

Vrouwen doen ook aan amputatievoetbal!

12 maart 2024

In Nederland is amputatievoetbal aan een voorzichtige opmars bezig. Deze vorm van passend voetbal wordt nu op drie plekken aangeboden en er is zelfs al een Nederlands Amputatievoetbalteam. Dat team wat in internationale competities voor Nederland uitkomt bestaat alleen uit mannen, maar vrouwen kunnen ook aan amputatievoetbal doen. Dat was goed te zien tijdens een internationaal amputatievoetbal trainingskamp in Gent.

Amputatievoetbal is speciaal ontwikkeld om mensen na een beenamputatie ook weer te kunnen laten voetballen. Om hieraan mee te kunnen doen moet je als veldspeler een (deel van) een been missen en als keeper (een deel van) een arm. De zes spelers in het veld bewegen zich met krukken, dus zonder protheses, over het veld om vervolgens met een flinke trap met het goede been de bal vooruit te schoppen. De wedstrijden van twee keer 25 minuten worden gespeeld volgens officiële FIFA-regels.

Voetbalkamp voor vrouwen

In het Belgische Gent werd een bijzonder internationaal trainingskamp georganiseerd voor vrouwen die amputatievoetbal spelen. Bij dit kamp waren voetbalsters uit Engeland, Duitsland, Schotland, Turkije, Spanje, Polen en België afgekomen. Die samenkomst van teams uit heel Europa zorgde voor een bijzondere en vooral gezellige sfeer.

Het kamp trok ook veel supporters en vrouwen die ook interesse hadden in amputatievoetbal. Voor de organisatie was het ook een belangrijk doel om deze sport bij een groter publiek te promoten. “Het is geen alledaags zicht om mensen met een beenamputatie op krukken achter een bal te zien lopen, maar het is exact wat we beogen: hen opnieuw laten genieten van de populairste sport”, zegt Yves Guillemyn, voorzitter van Amp football Belgiun, op PZC.nl.

‘Geen buitenbeentje’

Onder de deelneemsters was ook de Belgisch radiopresentatrice Karolien Debecker, die al op jonge leeftijd haar been moest laten amputeren. Zij is ook een enthousiaste amputatievoetbalster, vertelt ze. “Wat zo fijn is aan dergelijke initiatieven is dat je beperking hier extreem normaal is. Alle dames hier zijn hetzelfde. Je bent op dit kamp geen buitenbeentje en dat werkt emanciperend. Amp-voetbal is trouwens bijzonder zwaar, hoor. Je moet toch over behoorlijk wat conditie beschikken.”

Volgt Nederland?

Met rolmodellen als Karolien kan amputatievoetbal ook onder vrouwen populairder worden. Het zou mooi zijn als zij ook in Nederland vrouwen met een amputatie kan aansteken voor deze mooie sport. Lijkt amputatievoetbal jou interessant? Laat je dan niet tegenhouden, pak je krukken op en schop tegen die bal!

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de pagina over amputatievoetbal voor alle informatie.

Foto: Facebook / Amp football Belgium

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: