Direct door naar content
“We brengen mensen in beweging” afbeelding nieuwsbericht

“We brengen mensen in beweging”

25 maart 2024

Zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het sporten en bewegen krijgen. Dat is het werk van Jorien Harteman, coördinator aangepast sporten in regio Arnhem. Uniek Sporten Uitleen helpt daarbij. Door gratis sporthulpmiddelen ter beschikking te stellen, kunnen mensen op een laagdrempelige wijze sporten uitproberen en kijken wat past.

We vragen Jorien hoe het gaat met Uniek Sporten Uitleen in Arnhem. “Ogenblikje”, zegt ze, “even kijken. Op dit moment hebben we twee aanvragen uitstaan voor een sporthulpmiddel. Binnenkort zijn de intakes daarvoor. Weer mensen die we hopelijk blij gaan maken. Het aantal aanvragen wisselt overigens per periode. In 2022 hebben we vijftien aanvragen ontvangen, wat veel is. Wellicht dat we daardoor wat minder de focus op de communicatie rond Uitleen hebben gelegd. Dat merk je het jaar daarop dan weer.”

Sporthulpmiddel lenen

Handig is om te blijven communiceren, zegt Jorien. “We sturen vier keer per jaar een bericht naar de lokale kranten. Nu is het lente en komt het mooie weer eraan. Een goed moment om te gaan sporten. Daar spelen we dan op in. ‘Ga eens op pad en probeer een handbike’. Of we komen met een ervaringsverhaal van iemand die een sporthulpmiddel heeft geleend. Zo spreken we mensen met een beperking aan en stimuleren we ze om in beweging te komen.”

Uniek Sporten Uitleen

Het blijft niet alleen bij verhalen voor lokale kranten. Buurtsportcoaches, fysiotherapeuten, revalidatiespecialisten, ze krijgen allemaal mailtjes van Team Regio Arnhem. Elk jaar opnieuw. Jorien: “Het is goed om te herhalen. Als een fysio weggaat bij een praktijk wil je zijn vervanger informeren. Met sportverenigingen heb ik ook veel contact. Voor een tennisvereniging is het interessant om te weten dat iemand met een beperking gratis een sportrolstoel kan lenen bij Uniek Sporten Uitleen.”

Overleggen

Daarnaast organiseert Jorien één keer per jaar een overleg met WMO-consulenten uit de regio. “We geven aan wat de mogelijkheden zijn met Uniek Sporten Uitleen, hoe het werkt enzovoort. Dan kunnen zij (potentiële) sporters erop attenderen. Twee jaar geleden hebben we een gebruiker van Uniek Sporten Uitleen laten aansluiten. Zij gaf de tip dat het goed zou zijn om ook inwoners die bijvoorbeeld een scootmobiel aanvragen, alvast informatie over Uniek Sporten Uitleen te geven. Als WMO-consulent kun je mensen alvast inlichten, ook als ze niet met een sportvraag bij je komen.”

Laagdrempelig

Wat zou Jorien gemeenten willen meegeven die met Uniek Sporten Uitleen aan de gang willen? “Het is een laagdrempelige manier voor mensen met een beperking om kennis te maken met verschillende sporten. Je kunt een sporthulpmiddel lenen en uitproberen of een sport bij je past. Je krijgt er vier maanden de tijd voor. Het mooie is: mensen hoeven er niets voor te betalen. Dus als je rolstolbasketballen toch niet zo leuk vindt en handbiken wil uitproberen is er niets verloren.”

Genieten

Wat handig is, is om iemand aan te wijzen die structureel met Uniek Sporten Uitleen aan de slag gaat. “Het is niet zo dat je met één stukje naar de krant klaar bent en dat het dan vanzelf gaat lopen. Je moet kennis hebben van sportaanbieders, bekend zijn bij de fysiotherapeut, noem maar op. Het is belangrijk dat je midden in dat netwerk staat en goede connecties hebt. Het is het mij meer dan waard. Mensen genieten van sporten. Ze voelen zich beter, krijgen er zelfvertrouwen door. Dat is toch prachtig?”

Wil je als gemeente of sportbedrijf ook samenwerken met Uniek Sporten Uitleen of meer informatie? Neem dan contact op via info@unieksporten.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: