Direct door naar content
Verlamde man schaakt weer dankzij hersenchip afbeelding nieuwsbericht

Verlamde man schaakt weer dankzij hersenchip

25 maart 2024

Noland Arbaugh schaakt graag, maar dat had de afgelopen jaren niet veel meer kunnen doen. Door een ongeluk is hij vanaf zijn schouders verlamd geraakt. Dankzij een chip in zijn brein kan hij nu probleemloos schaken met een computer. Via de chip van het bedrijf Neurolink van Elon Musk kan hij namelijk direct met zijn computer communiceren zonder een muis of toetsenbord te gebruiken.

Noland is de eerste patiënt bij wie een Neurolink-chip werd geplaatst. Dit bedrijf van miljardair Elon Musk wil technologie ontwikkelen om onder andere verlamde mensen via hun brein direct te laten communiceren met computers. Noland wilde hier maar wat graag aan dit experiment meewerken.

Denkkracht

De schaakliefhebber probeerde na zijn ongeluk al verschillende mogelijkheden om zijn hobby weer op te pakken. “Ik heb ook een mondstuk gebruikt, maar nu doe ik het allemaal met mijn hersenen”, zegt hij in een filmpje van Neurolink. “Zie je die cursor bewegen. Dat doe ik.” Als hem daarna gevraagd wordt of hij de muziek wat zachter kan zetten dan kan hij dat ook zonder handomdraai. “Ja, het is allemaal denkkracht.”

Ook games

Voor Noland komt die chip in zijn hersenen niet alleen van pas bij het schaken. Hij kan nu ook zijn favoriete strategiegame Civilization VI weer spelen. “Ik had de hoop opgegeven, maar Neuralink gaf me de mogelijkheid om het weer te kunnen spelen. Ik speelde meteen 8 uur achter elkaar."

Schaken via een computer

Dit is natuurlijk een extreem en experimenteel voorbeeld, maar het laat wel zien dat door technologie veel mogelijk is op gebied van gaming met een beperking. Ook zonder een chip in je hoofd kun je de wereld van esports ontdekken dankzij allerlei slimme hulpmiddelen als controllers en joysticks. Je kunt dan met jouw aangepaste setup games als FIFA en Rocket League gaan spelen, maar schaken is dus ook een optie. Deze denksport wordt tegenwoordig door heel veel mensen (ook zonder beperking) gespeeld via de computer. Als je een beperking hebt kun je ook heel goed aansluiten bij zo’n online potje schaken.

Lees meer over de mogelijkheden op de pagina over schaken.

Wil je meer weten over esports en gaming met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports.

Bron: NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: