Direct door naar content
Kickboksen geeft mensen met Parkinson een boost! afbeelding nieuwsbericht

Kickboksen geeft mensen met Parkinson een boost!

04 april 2024

Parkinson en boksen lijken misschien een niet voor de hand liggende combinatie. Toch ontstaan op steeds meer plekken groepen voor boksen of kickboksen voor mensen met Parkinson. De deelnemers merken dat dit een positief effect heeft op hun kracht en conditie. Bij Budovereniging De Hechte Hand is het kickboksen zelfs zo populair dat binnenkort een extra Parkinsongroep wordt opgestart.

Het aantal fitnesscentra en boksscholen dat speciale bokstrainingen voor mensen met Parkinson geeft is de laatste jaren flink gegroeid. Dat is niet zo vreemd, want de deelnemers reageren positief op het boksen. Uit Amerikaans onderzoek is ook gebleken dat boksen een gunstig effect heeft op de klachten en het verloop van de ziekte die patiënten met Parkinson ervaren. Bij deze aangepaste trainingen is geen sprake van fysiek contact. Het gaat vooral om stoten op een bokszak en het verbeteren van de oog-hand-coördinatie.

Van patiënt naar sporter

Het boksen geeft mensen met Parkinson een goed gevoel. Een veel gehoorde reactie die deelnemers geven is dat ze even van patiënt naar sporter gaan. Dat is ook de ervaring van Mathe Klaus, die Budovereniging De Hechte Band in Mierlo een van de vaste boksers is. "Doordeweeks is het vaak ziekenhuis hier en pilletje daar, dan vind ik het heerlijk dat ik hier op dinsdag en vrijdag lekker kan sporten”, zegt hij tegen Studio O40.

Uitdaging bij het denken

Mathe merkt dat hij tijdens het kickboksen flink wordt uitgedaagd, en niet alleen fysiek. "Je moet veel nadenken met cijfers die opgenoemd worden voor waar ik moet slaan. Het gaat altijd wel een keer fout, maar ik moet gewoon doorgaan hé!"

Het is ook juist dat uitvoeren van meerdere taken, ook wel dubbeltaken, wat boksen bij uitstek geschikt maakt voor mensen met Parkinson. Je moet namelijk balans houden en tegelijk de tegenstander of de bokszak in de gaten houden. Dat zorgt dat in het brein weer nieuwe dopamine wordt aangemaakt.

Grenzen bewaken

In de Parkinsongroep in Mierlo komen nu wekelijks achttien deelnemers naar de dojo om even alles eruit te slaan. Dat gebeurt allemaal onder professionele begeleiding van trainers die goed naar de grenzen van de sporters kijkt. Trainster Suzanne Blummel: "Ik kan wel zeggen dat we nog tien minuten doorgaan, maar als het lijf moe is, dan gaat het niet meer."

Net als in de rest van Nederland merken ze bij De Hechte Band dat boksen voor mensen met Parkinson populair is. “Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte, dat merken wij zeker nu het aantal leden toeneemt.” Daarom start de club binnenkort een nieuwe groep voor mensen parkinson.

Meer weten over de sportmogelijkheden met Parkinson? Kijk in de Sportzoeker of ga gelijk naar de pagina’s over boksen of kickboksen voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Bron: Studio 040

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: