Direct door naar content
“Op de kartbaan is hij niet beperkt” afbeelding nieuwsbericht

“Op de kartbaan is hij niet beperkt”

14 april 2024

Op jonge leeftijd kreeg Tim Brink van zijn ouders een computer waarop hij Farming Simulator speelde. Hij genoot er enorm van. Helemaal als hij op een tractor zat met zijn voeten op de pedalen en een stuurtje in zijn handen. Dat smaakte naar meer. Hij wilde sim-racen en droomde van karten. Ondanks zijn beperking, Tim heeft een hersenbeschadiging waardoor hij niet kan lopen en spasmes heeft, bleef hij geloven dat het kon. En nu scheurt hij over de kartbaan Ulrum in Groningen.

“Dat is wel een mooi verhaal”, zegt zijn vader Max. “Na Farming Simulator ontdekte hij op een gegeven moment racespelletjes op de computer. Daar ging hij compleet in op. Hij vroeg ons steeds of hij het goed deed en of hij dat later als hij groot was ook in het echt kon doen. Wij hielden de boot een beetje af. We dachten dat het niet mogelijk was en wilden hem niet telleurstellen. Tot hij duidelijkheid van ons eiste. We hebben toen gezegd dat als hij een sim-race uit kon rijden en bij de eerste tien zou eindigen, we er achteraan zouden gaan.”

Van harte welkom

Een jaar lang hebben ze Tim er niet meer over gehoord. Tot op een gegeven moment hij zijn vader en moeder riep. “Hij wilde ons wat laten zien en wees op zijn computerscherm. Daar stond het: hij had de race zonder fouten uitgereden en was tiende geworden. We hebben toen gebeld met de kartbaan in Ulrum, waar Tim van had gehoord, en gevraagd of hij daar een keer kon komen karten. Wij vonden het een eng idee en hoopten dat ze ‘nee’ zouden zeggen, maar we waren van harte welkom.”

Onbeperkt rondjes rijden

Rob Lucassen, kartkampioen en eigenaar van de kartbaan in Ulrum, heeft hem een helm opgezet en is naast hem gaan zitten op de kart. Zo heeft hij zijn eerste rondjes gereden. “Karten is nu zijn lust en leven. Als hij in zijn kart op de baan rijdt heeft hij het gevoel dat hij vrij is en niet beperkt. Het lekkerste vindt Tim als hij onbeperkt rondjes kan rijden totdat hij helemaal leeg is, zoals hij dat zelf zegt. Dan is zijn lichaam zo moe dat hij minder last heeft van zijn spasmes. Dat geeft hem een soort van ontspanning.”

Praten met emoticons

“Naast het racen geniet Tim ook van het sociale aspect”, gaat Max verder. “Van het contact met de mensen om het racen heen. Zijn socials, zoals Facebook en Instagram, houdt hij goed bij. Het typen van berichtjes is weliswaar lastig voor Tim maar dat omzeilt hij door veel gebruik te maken van emoticons. Dat werkt prima. Daarnaast volgt hij allerlei coureurs en races. En hij kijkt veel naar fitnessfilmpjes. Dat is inspiratie voor oefeningen voor hemzelf, wat hem helpt om fitter te worden.”

MX5 WORLD SIM SERIES

Hoe fitter hij is, hoe beter hij kan presteren tijdens clubwedstrijden en sim-races. Laatst ging dat bijzonder goed. Max: “Hij deed mee aan de MX5 WORLD SIM SERIES. Halverwege stond hij 75e van de 150 deelnemers van over de hele wereld. Helaas kon hij door omstandigheden de race niet afmaken maar we waren hartstikke trots op hem. Het zou leuk voor hem zijn als hij in contact kan komen met andere mensen met een beperking die (willen) karten of op een circuit racen. Een sponsor zou ook leuk zijn. Die heeft hij nog niet. Tim is niet de nieuwe Verstappen maar als bedrijf kun je er veel sympathie mee winnen.” Kom in contact met Tim via zijn Facebook

Meer informatie over karten en een club jou in de buurt vind je hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: