Direct door naar content
Slechtziende sprintster Zara is al dichtbij Parijs afbeelding nieuwsbericht

Slechtziende sprintster Zara is al dichtbij Parijs

12 april 2024

De Paralympische Spelen in Parijs komen snel dichterbij. Voor sommige atleten van TeamNL is al zeker dat ze vanaf 28 augustus mogen gaan presteren, maar er is ook een grote groep die zich de komende maanden nog moet plaatsen voor deelname. De slechtziende Zara Temmink (19) moet bijvoorbeeld de geldende limiet nog halen. Ze heeft alle vertrouwen dat het haar gaat lukken om nog een tikje harder te lopen!

Zara komt uit Doetinchem, maar ze traint op de atletiekbaan van Papendal. Ze zit namelijk in het paralympisch atletiekteam. Haar specialiteit is de 100 meter sprint. Dat is op de atletiekbaan één recht stuk. De lijnen van de banen kan ze nog zien, maar bij felle zon wordt haar zicht een stuk slechter. De eindstreep ziet ze altijd pas als ze erover heen gaat. Dat maakt volgens Zara ook niet uit. "Je moet gewoon zo hard mogelijk", zegt ze tegen Omroep Gelderland.

0,04 seconden

Deelname aan de Paralympische Spelen in Parijs is voor haar binnen handbereik, maar dan moet haar ‘zo hard mogelijk’ nog wel wat harder. De limiet die zij moet lopen is 12.45 seconden. Tijdens een wedstrijd liep ze al 12.49 seconden, dus daar moet nog 0,04 seconden vanaf. Het zijn kleine details, maar Zara en haar coach zijn ervan overtuigd dat dat gaat lukken. “Dat kan net in een stapje zitten dat ik bijvoorbeeld bij de start iets harder moet of bij de finish mijn borst meer naar voren moet drukken.”

Techniek

Haar coach Fynn van Buuren zegt ook dat het vooral belangrijk is op de techniek te blijven focussen. “Sprinten is altijd heel erg technisch. Dus als haar techniek verzorgd blijft dan komen de resultaten vanzelf.” Hij heeft er dan ook veel vertrouwen in dat Zara zich gaat plaatsen. “De stappen die zij zet gaan in zo’n hoog tempo dat er nog wel meer marge in zit.”

Heel blijven

De aandoening die Zara heeft kan ervoor zorgen dat haar zicht steeds slechter wordt, maar daar is zij nu helemaal niet mee bezig. “Ik geniet van iedere dag van het zicht dat ik nog heb. Nu in de aanloop naar de Spelen is het vooral zaak dat ik hard en veel blijf trainen, en het belangrijkste is heel blijven. De volgende training halen is het allerbelangrijkste."

Bron: Omroep Gelderland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: