Direct door naar content
Diede is met Laureus Award nu echt de Grootste! afbeelding nieuwsbericht

Diede is met Laureus Award nu echt de Grootste!

23 april 2024

Diede de Groot heeft al veel medailles en bekers in haar prijzenkast staan, maar de Laureus Award ontbrak daar nog tussen. Gisteren won onze ambassadeur deze ‘sport-Oscar’ voor beste sporter met een beperking tijdens een grote awardshow in Madrid. De 27-jarige rolstoelstennisster werd al vier keer eerder genomineerd voor deze prijs, dit keer lukte het door al haar prestaties deze eer ook echt in de wacht te slepen.

Net als voorgaande jaren stond er in de rolstoeltenniswereld in 2023 geen maat op De Groot. Ze won in het enkelspel alle grandslamtoernooien, bleef ongeslagen en won in het dubbelspel de Australian Open en Wimbledon. Op Roland Garros en de US Open was ze een van de finalisten. Ook dit jaar is de Oudewaterse rolstoeltennisster tot nu toe ongeslagen. Op de Australian Open won ze haar 21e grandslamtitel.

In de voetsporen van Esther Vergeer

Met haar verkiezing tot beste sporter met een handicap treedt ze ook hier in de voetsporen van haar voorgangster Esther Vergeer. Zij mocht de Laureus Award in 2002 en 2008 in ontvangst nemen. De Groot was ook in 2019, 2020, 2022 en 2023 genomineerd voor de prijs, maar zag deze toen aan haar neus voorbijgaan.

Voorbeeld voor kleine Diedes

De Groot nam de prijs in ontvangst uit handen van oud-voetballer Ruud Gullit. “13 opeenvolgende Grand Slam titels, wauw, jij maakt mij echt trots om Nederlander te zijn. Je weet: If it ain’t Dutch it ain’t Much”, zei Gullit op het podium.

“Het is heel bijzonder om deze prijs nu in handen te hebben”, blikte De Groot terug. “Dit is echt wel de kers op de taart van het geweldige jaar 2023. Dit is een motivatie en een herinnering dat ik alles kan met een grote lach op mijn gezicht. En zo kunnen alle kleine Diedes op de wereld dat ook.”

Mooie woorden van Djokovic

Voor de inspiratie die zij hoopt te zijn, kreeg zij van een andere Laureus Award-winnaar al een groot compliment. Want terwijl ze in een interview met de NOS stond, kwam Novak Djokovic even langs om haar te feliciteren. “Je bent echt een inspiratie. Je vastberadenheid en veerkracht zijn echt fantastisch. Blijf vooral doorgaan, want je inspireert heel veel mensen. Ik hoop dat rolstoeltennis verder groeit. En jij draagt daar zeker aan bij.” Als de verslaggever via de videoverbinding Djokovic nog vraagt wat hij van Diede vindt, heeft hij nog meer mooie woorden voor Diede: “Zij is een uitzonderlijke atleet. Ze is een geweldige ambassadeur voor onze sport, niet alleen voor rolstoeltennis maar voor tennis in het algemeen.”

Bron: NOS.nl
Foto: Clive Brunskill

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws over Diede de Groot en andere paralympische sporters? Ga dan naar Paranieuws.nl voor de laatste updates. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: