Direct door naar content
Sport van de Week: inline-skaten afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: inline-skaten

02 mei 2024

Ben je op zoek naar een (nieuwe) sport- of beweegactiteit? Dan is de Sportzoeker een heel goed startpunt. Daar vind je met meer dan 175 sporten en 4350 clubs het complete overzicht van het aangepaste sportaanbod. Omdat die lijst zo lang is, lichten we regelmatig leuke sporten uit. Deze week: inline-skaten

 Check direct waar je deze sport bij jou in de buurt kunt doen en ga naar de Sportzoeker.

Zonnig weer is een mooi moment om skeeleren / inline-skaten te gaan ontdekken. Dit is namelijk de zomervariant van schaatsen! In plaats van glijden over ijs rol je bij deze sport met kleine wieltjes over het asfalt. De vaart die je maakt op een strak wegdek geeft je bij warm weer lekker verkoeling. In Nederland kun je door de vele goede fietspaden ook mooie tochten maken. Daarnaast heb je op allerlei plekken skeelerbanen waar verenigingen trainingen geven en waar je met anderen kunt skeeleren.

Wat heb je nodig?

Je hebt alleen skeelers nodig: dat zijn schoenen met daaronder een rijtje van meestal vier kleine wieltjes. Als je voor het eerst op skeelers staat zal dat even wennen zijn. Knie- en elleboogbeschermers zijn dan zeker aan te raden om blessures door vallen te voorkomen. Een helm is eigenlijk voor iedereen verstandig om te dragen, want daarmee kun je ernstig hoofdletsel voorkomen als je op het wegdek terechtkomt.

Met welke beperkingen?

Inline-skaten is met allerlei beperkingen een leuke sport om uit te proberen. Je kunt het ook met een lichamelijke beperking, visuele beperking en verstandelijke beperking onder de knie krijgen. Wist je dat inline-skaten ook een populaire sport is bij de Special Olympics? Bij de komende Special Olympics Nationale Spelen in Tilburg en Breda van 14 tot en met 16 juni kunnen deelnemers ook weer meedoen aan een toernooi in het inline-skaten.

Thuis of bij een club

Het mooie aan inline-skaten is dat je daar gewoon thuis mee kunt beginnen. Misschien heb je nog wel een paar skeelers op zolder liggen die even moeten worden afgestoft. Als je bij jou in de buurt een pleintje of een mooi fietspad hebt kun je al voorzichtig een eerste rondje maken.

Als je meer wilt weten over de techniek en tactiek bij het inline-skaten dan is het nog leuker om je bij een schaats-of skeelervereniging aan te sluiten. Je kunt dan in een veilige omgeving op een skeelerbaan de basis van het skeeleren leren. Je krijgt dan ook bochtentechniek, wel zo handig want dan hoef je niet alleen rechtdoor te gaan… Die clubs hebben ook speciale trainers en begeleiders die precies weten hoe ze jou kunnen ondersteunen. Soms is daar extra materiaal voor nodig, zoals een rollator voor extra steun.

Benieuwd of bij jou in de buurt ook een skeelervereniging zit? Kijk dan op de pagina over inline-skaten voor alle in’s en outs.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: