Direct door naar content
Ruud vond in golf een positieve vlucht na een herseninfarct afbeelding nieuwsbericht

Ruud vond in golf een positieve vlucht na een herseninfarct

03 mei 2024

Golf is een hele geschikte sport als je met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te maken hebt. Dat ondervond ook Ruud (63), die in september 2020 een herseninfarct kreeg. Daardoor is hij sneller oververmoeid en is hij gevoelig geworden voor prikkels, met name licht en geluiden. Ruud moet daarom zorgvuldig omgaan met zijn energie. Golf bleek voor hem perfect te passen bij zijn leven met beperkingen. “Ik heb mijn levenslust weer terug.”

Ruud kwam op de mogelijkheid om te gaan golfen na twee jaar revalidatie en begeleiding. Tijdens een behandelprogramma van Hersenz over het omgaan met hersenletsel werd hij gewezen op ‘Iedereen kan Sporten’, de Uniek Sporten-regio Limburg. Via die weg kwam hij snel in aanraking met golf als een geschikte activiteit.

Niet geconfronteerd met beperkingen

In augustus 2023 kwam hij bij Peelse Golf in Evertsoord terecht waar Rob Roelofs de trainer is van een groep revalidatiegolf. “Na de introductieles was ik gelijk enthousiast. Ik vluchtte van thuis op de bank zitten naar golfen. Dat was van een negatieve vlucht naar een positieve vlucht. Door bezig te zijn met golfen werd ik thuis niet meer geconfronteerd met mijn beperkingen waar ik veel aan dacht.”

Vier keer per week

Ruud kreeg de smaak te pakken, want al snel was hij vier keer per week een uurtje op de baan te vinden. Hij kan nu dus ook wel zeggen dat golf heel veel voor hem betekent. “Het geeft mijn levenslust weer terug, het haalt mij weg van gedachten waar ik niet mee bezig wil zijn. Ondanks mijn beperkingen merk ik dat ik toch nog iets kan, het zij met aanpassingen die ik mag gebruiken zoals een zitje.”

Nieuwe golfmaatjes

Hij heeft ondertussen ook een leuke groep gevonden voor zijn nieuwe passie, waardoor het golfen ook een groot sociaal aspect heeft gekregen. “Golfen betekent voor mij vrijheid, genieten van de natuur en het samenzijn met andere golfmaatjes. Ondanks onze beperkingen hebben we een heel gezellige groep gekregen. We begrijpen elkaar en hoeven elkaar niets uit te leggen. Er wordt niet geoordeeld als ik bijvoorbeeld even moet gaan zitten. Dat voelt heel prettig. We spelen buiten trainingstijd inmiddels ook een potje golf, we zijn allemaal enthousiast.”

Op de foto staan de golfmaatjes bij elkaar, van links naar rechts: Rene, Emilie, Ruud, Marcel, Marleen, Joop en Rob.

Lees ook het verhaal van Ben, die door een golfclinic van Stichting Revalidatiegolf een ideale manier vond om aan zijn beperkingen door long covid te ontsnappen. 

Wil je meer weten over golf? Ga dan naar de pagina over golf en ontdek de mogelijkheden met jouw beperking!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: