Direct door naar content
Breakdancer Redo: "Ik heb vrijheid gevonden in beweging” afbeelding nieuwsbericht

Breakdancer Redo: "Ik heb vrijheid gevonden in beweging”

06 mei 2024

Bevrijdingsdag werd gisteren traditioneel afgesloten met het 5-mei concert vanaf de Amstel. Tussen optredens van artiesten als Karsu, Guus Meeuwis en Flemming verzorgde breakdancer Redo een bijzondere dansact samen met de Koninklijke militaire kapel. Met zijn dans vertelde hij wat vrijheid voor hem betekende.

Redo heeft onder andere in onze ONBEPERKT-podcast verteld dat hij eigenlijk met 6-0 achterstand op de wereld kwam. “Daarmee bedoel ik dat ik ben geboren met een aantal lichamelijke uitdagingen. Dat is een soort achterstand omdat je niet op een gelijk level begint, waar ik mee om moest leren gaan. Daar gaat mijn dans ook over, omdat ik vrijheid heb gevonden in beweging. Voor mij is het letterlijk vertaald naar de dans”, vertelde hij in een backstage-interview.

‘Schrijf je eigen verhaal’

“Mijn verhaal komt neer op dat ik het iedereen gun en aanspoor om zijn eigen verhaal te schrijven. Tegen mij werd gezegd dat ik geen pen kon vasthouden. Dat is mij wel gelukt en nu schrijf ik mijn eigen verhaal. Ik hoop dat iedereen dat zelf ook kan doen.”

Zijn kleding was helemaal op die boodschap aangepast. Redo deed zijn dans in een blauw pak met allemaal teksten over vrijheid erop in grote witte letters. Op zijn borst stond bijvoorbeeld ‘Wees vrij’ en ‘Vrijheid is het kunnen schrijven van je eigen verhaal’.

Persoonlijke vrijheid

Terwijl hij op een klein podium voor het orkest zijn dans deed, hoorde je Redo zijn stem op de achtergrond: “Overwin je angsten door te durven dromen. De stap naar persoonlijke vrijheid zal volgen. Je bent vrij als je je eigen waarden, dromen en talenten als kompas gebruikt. Mijn vrijheid begon letterlijk met het zetten van die eerste stap.”

Breakdancecursus

Wil jij ook zo vrij kunnen dansen als Redo? Voor kinderen van 6 tot 16 jaar start binnenkort in Venlo en Amsterdam een breakdancecursus. Deze gratis kennismaking met breakdance is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind, waar Redo ook ambassadeur van is. “Door breakdance ontdek je hoe je van je achterstand of uitdaging een superpower kan maken. Het gaat erom hoe je met de kleinste beweging het grootste verschil maakt.”

De eerste breakdancecursus die op 11 mei start, is helaas al vol. Maar het Gehandicapte Kind wil kijken of het mogelijk is om na de zomer een nieuwe reeks van de cursus te starten in meer plaatsen. Hier vind je daar meer informatie over.

Kijk ook op de pagina over breakdance of dansen voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: