Direct door naar content
Voel ook de vrijheid van paraklimmen in een klimhal afbeelding nieuwsbericht

Voel ook de vrijheid van paraklimmen in een klimhal

08 mei 2024

Klimmen in een klimhal is nu echt zo’n sport waarvan je zal denken: kan dat wel met een beperking? Dat kan zeker! Sterker nog, deze week werd in Salt Lake City (VS) een world cup paraklimmen georganiseerd. Deze uitdagende sport wordt namelijk door mensen met allerlei beperkingen zoals een dwarslaesie, amputatie of een visuele beperking op hoog niveau beoefend. Jij kan daar ook mee beginnen, want in Nederlandse klimhallen zijn regelmatig open trainingen.

Klimmen is van zichzelf al een inclusieve sport waar iedereen een open houding naar elkaar heeft. Dat is fijn als je bijvoorbeeld met een prothese of een rolstoel in een boulder of klimhal aankomt, want je wordt gewoon geaccepteerd als alle anderen. Iedereen is welkom en je zal ook snel worden geholpen om deze sport optimaal te beleven. Soms moet je wat aanpassen of krijg je wat meer begeleiding, maar klimmen is echt voor iedereen mogelijk.

Gebruiken wat je kunt

Voor Fedde Benedictus heeft de ontdekking van paraklimmen veel betekend. Door een hersentumor is hij links spastisch. Zonder het klimmen had hij nu permanent in een rolstoel gezeten, stelt hij. “Door mijn spasme ga je dingen die je niet meer zo goed kunt automatisch niet meer gebruiken, zoals mijn linkerhand of linkerbeen. Met klimmen is het zo dat je alles wel moet gebruiken wat je kunt. Dat is voor mij ook de grote uitdaging en de reden waarom ik ermee doorga.”

Vrijheid

Het allerbelangrijkste vindt hij dat klimmen voor hem heel erg bevrijdend werkt. “Als ik over straat loop dan val ik nog wel eens en dan bezeer ik mij ook. Maar als ik aan het klimmen ben en ik val dan hang je aan het touw. Die vrijheid die je voelt als je aan het klimmen bent is echt fantastisch en dat zou ik iedereen gunnen.”

Bekijk ook het filmpje met Fedde hieronder of lees dit interview met hem.

Open trainingen

Die vrijheid waar Fedde het over heeft kun jij zelf ook ervaren, want in een aantal klimhallen in Nederland kun je regelmatig open trainingen bijwonen. Dat is een ideale kans om een kijkje te nemen in zo’n hal, kennis te maken met andere klimmers en vooral te ontdekken wat jouw mogelijkheden op een klimwand zijn. Op de website van de KNKV staat een compleet overzicht van klimhallen in bijvoorbeeld Leeuwarden, Amsterdam, Tilburg, Nieuwegein en Sittard waar de deuren wagenwijd openstaan voor jou.

Kijk ook op de pagina over klimmen voor alle informatie over deze sport en een aanbieder bij jou in de buurt. 

Foto: Shutterstock

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: