Direct door naar content
Vraag het Uniek Sporten: welke dansstijlen kan ik doen in een rolstoel? afbeelding nieuwsbericht

Vraag het Uniek Sporten: welke dansstijlen kan ik doen in een rolstoel?

09 mei 2024

Heb je een vraag over sporten en bewegen met een beperking? Dan kun je altijd bij Uniek Sporten terecht! Dat geldt voor iedereen:  sporters, ouders, professionals en vrijwilligers bij verenigingen. Zij weten ons steeds vaker te vinden met allerlei vragen. De antwoorden op die vragen zijn vaak voor veel meer lezers interessant. Daarom delen we in de rubriek 'Vraag het Uniek Sporten' regelmatig een vraag die we binnen hebben gekregen. Deze keer: welke dansstijlen kan ik doen in een rolstoel?

Het simpele antwoord op deze vraag is: welke stijl niet? Iedereen kan dansen, want er is altijd een mogelijkheid om op muziek te bewegen. Als je het zo bekijkt is dus ook iedere stijl op jouw eigen manier mogelijk als vorm van rolstoeldansen. Met een beetje ruime woonkamer kun je dat zelfs thuis heel goed doen. Kijk voor inspiratie ook naar onze dansvideo’s.

Alle stijlen

Als je op zoek gaat naar aanbieders van rolstoeldansen dan kom je er ook achter dat je uit vele stijlen kunt kiezen. Bij dansscholen kun je terecht voor stijlen als ballroom, salsa dansen, de tango, samba en de rumba. Die meer klassieke stijlen doe je meestal met een danspartner, dat kan een staande danser zijn of juist iemand die ook in een rolstoel zit. Ook stijlen als volksdansen linedance en disco zijn heel goed mogelijk als rolstoeldans.

Meedoen in je rolstoel

Denk jij eerder aan een moderne stijl als streetdance? Dat is ook gewoon mogelijk in een rolstoel. Dat kan in een groepje met meer rolstoeldansers, maar je kan ook heel goed als enige in een rolstoel meedoen tussen andere dansers. Dat ervaarde Kris Switser een paar jaar terug toen zij haar mogelijkheden om te dansen wilde onderzoeken. Ze wilde zich niet door haar beperkingen van het Ehlers-Danlos syndroom laten tegenhouden en trok de stoute schoenen aan. Ze besloot namelijk gewoon in haar rolstoel mee te doen aan een dansles. Bij de dansschool werd ze met open armen ontvangen. “Dat was een mooi moment. Ik heb daar gezegd: ik doe mee in mijn rolstoel en ik pas mezelf wel aan.”

Lees meer over haar ervaringen in dit eerdere interview: "Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf"

Kun je nog wat extra dansinspiratie gebruiken? Bekijk dan het toffe filmpje van hiphop-formatie Infinite Flow.

Stel ook je vraag

Heb jij ook een vraag over sporten met een beperking? Of het nu voor jezelf is, voor een ander of voor je club: stel je vraag aan Uniek Sporten door een mail te sturen naar info@unieksporten.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: