Direct door naar content
Siebe kan nu met aangepaste kart ook racen afbeelding nieuwsbericht

Siebe kan nu met aangepaste kart ook racen

31 mei 2024

Karten met een beperking aan je benen of voeten? Dat kan gewoon! Raceliefhebber Siebe de Bruijn (22) liet het afgelopen weekend zien bij Kartcentrum Zwolle. In een aangepaste kart kan hij gas geven en remmen op het stuur en zo ook door de bochten scheuren. De raceliefhebber kan nu zelfs meedoen aan wedstrijden in de Dutch Racing Series, waar iedereen door dezelfde kart gelijk is.

Siebe is al van jongs af aan autosportliefhebber en hij zat ook al vaak in een ‘normale’ kart. Door zijn cerebrale parase werd dat steeds uitdagender voor hem. Vooral het remmen ging de laatste jaren moeilijker omdat hij minder gevoel in zijn voeten heeft. “Gasgeven en remmen zijn essentieel bij karten, maar het combineren met sturen was altijd uitdagend voor mij in een normale kart. Je moet op een precieze manier remmen terwijl je stuurt. Als je die combinatie niet goed uitvoert, verlies je veel tijd. Voorheen moest ik dus op een ‘risicoloze manier’ een bocht ingaan, waardoor ik niet mee kon komen met de andere karters.”

Aangepaste kart

In de aangepaste kart heeft hij dat probleem niet meer, want de pedalen zijn nu verplaatst naar het stuur. Dat maakt voor Siebe een groot verschil, zeker in wedstrijden. “Ik zie eindelijk weer de kans om mee te komen met anderen.” De afgelopen maanden heeft Siebe de huurkart van Kartcentrum Zwolle uitgebreid kunnen testen. En dat maakte hem erg enthousiast. “Dit is echt gaaf. Het is voor mij een droom die uitkomt. Ik hoop dat ik er heel lang mee door kan rijden en dat anderen er ook van kunnen gaan genieten. Ik wil ook laten zien dat mijn handicap mij niet beperkt.”

Inclusief racen

Door deze aangepaste kart kunnen vanaf nu dus ook mensen met een beperking aan de benen meedoen aan de races van de Dutch Racing Series. Het past ook precies bij het doel van deze kartcompetitie: karten op hoog niveau mogelijk maken voor iedereen. Net als bij de Formule 1 zijn alle karts bij deze wedstrijden hetzelfde.

Zowel de variant voor mensen met als zonder handicap zien er hetzelfde uit, worden op dezelfde manier onderhouden en hebben dezelfde banden. Het enige verschil is dus het systeem van gasgeven en remmen. Zo is dus een eerlijke en vooral ook inclusieve kartcompetitie ontstaan. De DRS heeft het plan om meer huurkarts aan te passen zodat meer mensen met een beperking kunnen gaan racen. Uiteindelijk wil de competitie een compleet team van mensen met een beperking mee laten doen aan de wedstrijden.

Lees ook het verhaal van Tim

Siebe is trouwens niet de enige karter met een beperking. Tim Brink racet ook graag met zo’n kleine raceauto over het circuit. Hij kan door een hersenbeschadiging niet lopen en heeft spasmes. “Op de kartbaan is hij niet beperkt”, vertelt zijn vader Max in dit interview.

Wil jij ook kijken naar de mogelijkheden van karten met jouw beperking? Kijk dan op de pagina over karten

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: