Direct door naar content
Oranje knap negende bij EK Amputatievoetbal afbeelding nieuwsbericht

Oranje knap negende bij EK Amputatievoetbal

13 juni 2024

Afgelopen week werd in het Franse Evian het Europees Kampioenschap Amputatievoetbal gehouden. Het Nederlands Amputatievoetbal deed hier voor het eerst mee aan een eindtoernooi. Na een zware poule met favorieten voor de titel, wist Oranje met een mooie negende plek naar huis te keren. En vooral mooie cijfers: vier keer winst uit zes wedstrijden!

Amputatievoetbal is een vorm van passend voetbal voor voetballers met een amputatie aan een van de benen en keepers met een amputatie aan een van de armen. Dit EK werd voor de derde keer georganiseerd. Het Nederlandse team, dat werd uitgezonden door Stichting Amputatievoetbal met ondersteuning van de KNVB, deed dit keer voor het eerst mee.

Zware poulefase

Doordat Nederland in de poule zat met titelfavorieten Engeland en Italië, aangevuld met Georgië, waren de verwachtingen vooraf hooggespannen en tegelijk realistisch. De eerste wedstrijd tegen Italië, waar Nederland in een ander toernooi van verloor met 3-0, werd met 0-2 verloren. Ook Engeland was duidelijk te sterk voor de Nederlanders: 0-3. Tegen Georgië kon Nederland weer vertrouwen tanken voor het vervolg van het toernooi. Met twee goals van Robin ter Veld en Leroy Pelzer werd het 4-0 en eindigde de ploeg als derde in de groep.

Vervolg van toernooi

Daardoor kon Nederland nog om de plekken 9-16 spelen. Eerst was Nederland tegen België de betere ploeg met een afgetekende 3-1 zege. Daarna volgde een spannende wedstrijd tegen Oekraïne, die in de laatste vijf minuten werd beslist door een treffer van Leroy Pelzer. Voor de negende plek moest Oranje het opnemen tegen Azerbeidjan. Dat werd ook een spannende pot met kansen over en weer. Het enige doelpunt viel uit een vrije trap met een strak schot van Robin ter Veld.

4 uit 6

Nederland speelde bij het EK zes wedstrijden, waarbij het vier keer wist te winnen. Voor bondscoach Adri van Ingen waren die cijfers alle reden om met trots terug te kijken op het toernooi. "We hebben als team een hele mooie prestatie geleverd. We hebben ons weerbaar getoond. De start van het toernooi ging niet zoals gehoopt, maar des te mooier dat we de rest hebben weten te winnen."

Lijkt amputatievoetbal je nu ook een toffe sport? Kijk dan op de pagina over ampuatievoetbal of op amputatievoetbal.nl

Foto: Facebook Amputatievoetbal

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: