Direct door naar content
Het Scorebord: Aniek reed NK paradressuur afbeelding nieuwsbericht

Het Scorebord: Aniek reed NK paradressuur

19 juni 2024

In allerlei sporten worden iedere week mooie prestaties neergezet door sporters met een beperking: van wereldtitels tot persoonlijke records. In de rubriek ‘Het Scorebord’ lichten we deze bijzondere momenten uit door een sporter in de spotlights te zetten. Deze keer: Aniek Verploegh die op het NK Paradressuur haar meisjesdroom zag uitkomen.

Aniek (19) heeft Cerebrale Parese, waardoor ze spastisch is in haar benen en romp, en licht spastisch in haar armen. Een paar jaar geleden heeft ze de overstap gemaakt naar paradressuur. Voor die tijd deed ze ook nog aan zeilen, skiën en snowboarden, maar de paardensport trok haar toch het meest. “Sommige mensen zien parasport als een stap achteruit. Ik zie het echt als een kans. In alles wat ik doe, zoek ik het wedstrijdelement op en wil ik zo ver mogelijk komen. Het grootste voordeel vind ik dat je in de paradressuur niet op je handicap wordt beoordeeld. De jury beoordeelt voornamelijk het paard. Het is bovendien fijn om je te meten met andere mensen met een handicap”, vertelde ze in een interview met Paard&Sport.

Fysiotherapie

Het paardrijden heeft ook positieve effecten op haar lichaam, merkt Aniek. "Paardrijden is voor mij eigenlijk een soort fysiotherapie. Er worden bewegingen gemaakt door mijn lichaam die normaal heel lastig zijn voor mij. Voor mij werkt het heel goed om te rijden omdat ik er minder stijf van wordt", vertelt ze in een interview met Omroep Gelderland.

Meedoen al leuk

Met haar paard Corneille heeft Aniek al veel wedstrijden kunnen rijden, zelf internationale paradressuurwedstrijden. Afgelopen maand deed ze mee aan het NK Paradressuur in Ermelo. In een interview vooraf aan Omroep Gelderland liet ze weten geen wedstrijdspanning te hebben. Ze vindt het rijden van wedstrijden vooral heel erg leuk. "Mijn meisjesdroom was wedstrijden rijden met een eigen paard en dat is nu gewoon gelukt."

“Ik ben als laatste gekwalificeerd dus ik vind het eigenlijk al heel knap van mezelf dat ik mee kan rijden. Dat ik hier mag rijden is gewoon extreem leuk", zei ze. Haar strijdplan voor het NK was dan ook simpel: "Een rondje rijden, zorgen dat Corneille braaf overal langsloopt én dat we een leuke goede ervaring hebben op deze dagen."

Trots

Het NK Paradressuur werd voor Aniek en haar paard ook een mooie ervaring, zoals ze op Instagram liet weten. Haar paard maakte wat foutjes, maar dat maakte Aniek niet minder trots op de prestatie: “Wat was dit weer goede en extreem leuke ervaring! Zo trots op hoe Corneille beide dagen de ring door ging! Oké, we zijn er nog lang niet maar gezien de veranderingen die we kortgeleden gedaan hebben kan ik echt alleen maar blij zijn met hoe we de proeven al doorkwamen. Het gaat steeds een stukje beter!!”

Wil jij ook ontdekken hoe leuk paardrijden kan zijn? Ga dan naar de pagina over paardensport voor alle mogelijkheden met jouw beperking en een locatie bij jou in de buurt.

Foto: Omroep Gelderland. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: