Direct door naar content
Yoga werkt ontspannend bij allerlei beperkingen  afbeelding nieuwsbericht

Yoga werkt ontspannend bij allerlei beperkingen

21 juni 2024

Sporten en bewegen gaat echt niet alleen over zware inspanning en zweten. Het kan juist ook gericht zijn op ontspanning. Als we een activiteit moeten noemen waar dat zeker het geval bij dan is het wel yoga! Dit is veel laagdrempeliger dan je misschien denkt. Met een beperking heb je ook heel veel mogelijkheden om met yoga actief te ontspannen. Het kan zelfs vanuit je rolstoel.

Bij yoga draait het om een aantal dingen: lichaamshouding, balans, ademhaling en flexibiliteit. Door dat laatste onderdeel denken veel mensen dat het bij yoga gaat om jezelf ingewikkeld in de knoop leggen, maar het belangrijkste is juist dat je leert luisteren naar je lichaam.

Hieronder beschrijven we hoe yoga je met verschillende beperkingen kan helpen:

Vanuit rolstoel

In de wereld van yoga heb je vele stijlen, zoals Hatha Yoga (de klassieke vorm), Bikram Yoga (in een warme ruimte) en Power Yoga (meer krachtoefeningen). De laatste jaren is stoelyoga ook steeds populairder geworden. Deze vorm is perfect te doen als je in een rolstoel zit. Zo kun je op een actieve manier tot rust komen. Ga naar de pagina over stoelyoga voor meer informatie. 

Na een amputatie

Als je afgaat op de vele beschikbare yogavideo’s op YouTube of Instagram dan zou je kunnen denken dat je een perfect symmetrisch lichaam moet hebben om de oefeningen uit te voeren. Dat is niet zo! Heb je bijvoorbeeld na een beenamputatie nog één been dan kun je nog altijd heel goed yoga doen. Sterker nog: het is zelfs heel goed voor je om fysiek en mentaal in balans te komen.

Verstandelijke beperking

Voor kinderen met een verstandelijke beperking wordt yoga ook steeds vaker ingezet als een vorm van therapie. Dit draagt op verschillende manieren bij aan hun ontwikkeling: motorische coördinatie, kracht en concentratie. Het is vooral een hele fijne manier om prikkels bij kinderen weg te halen en te relaxen. Bij kinderen die last hebben van pijn en spasmen geeft yoga ook nog extra ontspanning.

Met autisme

Yoga kan bij mensen met autisme ook een positief effect hebben. Het kan bijvoorbeeld helpen de focus van denken naar doen te verleggen. Het zet je hoofd stil en je bent meer bezig met wat je lichaam aangeeft. Ook kan het helpen bij het vergroten van je zelfcompassie, wat handig is als je door je autisme ook perfectionistisch bent. Yoga helpt vooral om rust en balans te vinden door de dag heen.

Ervaringsdeskundige Wilko van het Hul gaat op zijn website autismemetwilco.nl verder in op hoe yoga hem helpt bij zijn leven met autisme.

Wil jij nu al aan de slag gaan met yoga? Kijk dan op de pagina over yoga of start gelijk met een van de video’s van Uniek Sporten Thuis op Youtube zoals deze hieronder:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: