Direct door naar content
Sport van de Week: Duiken en Snorkelen afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: Duiken en Snorkelen

06 juli 2024

Als je door de Sportzoeker struint op zoek naar een nieuwe sport, kom je van alles tegen. Tussen deze 175 sporten zitten ook allerlei sporten waar je misschien niet direct aan denkt als je een beperking hebt. Zonde! Want in het aanbod zitten bijvoorbeeld ook hele leuke zomeractiviteiten. Daarom lichten we die onverwachte sporten graag voor je uit. Wat dacht je van de sport van deze week: Duiken en Snorkelen?

 

 Check direct waar je deze sport bij jou in de buurt kunt doen en ga naar de Sportzoeker.

Duiken en snorkelen zijn heel goed mogelijk als je een beperking hebt. Het voordeel van dit soort onderwateractiviteiten is dat je daarbij gewichtloos bent. Daardoor kun je zelfs met een dwarslaesie leren duiken en vergeet je zo je beperking. Die gewichtloosheid heeft iedere duiker onderwater, maar voor jou is dat een groter voordeel. Je kunt je daardoor veel makkelijker bewegen dan bovenwater. Dat geeft een heel fijn gevoel van vrijheid.

Met een buddy

Wat ook voor iedereen geldt bij duiken: veiligheid staat voorop. Je zal daarom ook nooit in je eentje duiken, maar altijd met een buddy. Tijdens een duik let je op elkaar en een instructeur kijkt ook altijd mee vanuit het water of vanaf de kant. Je komt steeds verder en leert stapje voor stapje hoe je onderwater moet communiceren. Als je genoeg hebt geoefend in het zwembad, mag je voor het echte werk naar buiten in het open water. Na veel duiktrainingen kun je uiteindelijk ook je duikbrevet gaan halen.

Snorkelen

Als je duiken nog wat te heftig vindt, dan is er voor beginners ook een mooi alternatief snorkelen! Dit wordt ook vaak gebruikt als eerste stap richting duiken. Bij snorkelen blijf je meer aan de oppervlakte van het water. Door je duikbril kun je dan ook al heel veel moois zien, zeker als het helder water is. Je ademt door het luchtpijpje dat aan je bril vastzit. Bij je eerste snorkelles zul je leren dat je eerst vooral stabiel moet blijven liggen en hoe je rustig kunt zwemmen.

Lucky Fin

Duiken en snorkelen met een beperking wordt op steeds meer plekken mogelijk. Dat komt ook door het Lucky Fin-programma met speciaal opgeleide instructeurs. Je leest daar meer over bij de onderwatersportbond NOB. Bij de Emmer Duikers hebben ze daar al een pilot gehad, waarbij bewoners van ’s Heerenloo een keer per maand duikles kregen. Die duiklessen leverde bij de deelnemers veel nieuw zelfvertrouwen op zo viel te merken aan de reacties: “Ik kan dingen in het water die ik niet kan doen op het land“, of“Ik had nooit gedacht dat ik dit kon. Dit geeft mensen enorm veel zelfvertrouwen.”

Lees meer over dit initiatief in dit artikel

Wil jij binnenkort de onderwaterwereld ontdekken? Kijk dan op de pagina over duiken en snorkelen voor alle informatie en een duikclub bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: